Tako velika naj bo pisalna miza za šolarja

Portrait of happy little european blond girl pupil in study online using laptop at home, smiling small child, homeschooling concept
Foto: Epiximages iz iStock

Prava velikost pisalne mize je pomembna za otroka iz vsaj 3 razlogov, ki jih opisujemo spodaj:

  • Udobje in pravilna drža: Če je miza prevelika ali premajhna, se lahko otrokova drža med sedenjem pri mizi spremeni, kar lahko povzroči bolečine v hrbtu, vratu in ramenih ter težave z vidom. Prava velikost pisalne mize zagotavlja udobno in pravilno držo, ki omogoča optimalno delovanje mišic in izboljšuje koncentracijo pri delu.
  • Razvoj motoričnih sposobnosti: Če je miza prevelika, otrok ne more doseči vseh delov mize in ga to ovira pri delu, kar lahko negativno vpliva na njegov razvoj motoričnih sposobnosti. Prava velikost mize otroku omogoča, da doseže vse potrebne predmete in se pri tem ne bojijo poškodb.
  • Ustvarjanje ugodnega učnega okolja: Otroci se učijo in delajo najbolje, ko so v ugodnem učnem okolju. Prava velikost mize za šolarja bo zagotovila prostor za vse potrebne pripomočke in mu omogočila, da se počuti udobno med delom, kar bo spodbudilo njegovo koncentracijo in motivacijo.
Black and yellow kids room with bed and desk - 3d rendering
Foto: archideaphoto iz iStock

Pri izbiri pisalne mize za šolarja je pomembno upoštevati njegovo starost, višino ter tudi velikost prostora, kjer bo miza postavljena. V nadaljevanju najdete okvirne mere miz, ki naj bi bile primerne za otroke v določeni starosti.

  • Za otroke v starosti od 4 do 7 let naj bo miza visoka približno 50-60 cm, dolga naj bo približno 70-80 cm in široka približno 50-60 cm.
  • Za otroke v starosti od 7 do 10 let naj bo miza visoka približno 55-65 cm, dolga naj bo okvirno 80-90 cm in široka približno 60-70 cm.
  • Za otroke v starosti od 10 do 13 let naj bo miza visoka približno 60-70 cm, dolga naj bo vsaj 90-100 cm in široka približno 70-80 cm.
  • Za otroke v starosti od 13 do 18 let naj bo miza visoka približno 70-75 cm, dolga naj bo vsaj 100-120 cm in široka približno 80-90 cm. Če prostor omogoča naj bo seveda daljša, tako bo imel šolar še več prostora za učenje.

Pomembno je tudi zagotoviti dovolj prostora pod mizo, da lahko šolar udobno sedi in se premika ter da lahko noge dosežejo tla. Poleg tega naj bi bila miza dovolj prostorna, da lahko šolar nanjo postavi vse potrebne pripomočke, kot so zvezki, knjige in pisala. Ker se potrebe z leti večajo, naj bo tudi miza za starejšega šolarja nekoliko daljša in širša. Če bo imel na mizi tudi računalnik oziroma ekran, upoštevajte tudi to.

Odlična rešitev so mize, ki  ‘rastejo z otrokom’ in jih je mogoče nastaviti na različne višine. Obstajajo različne izvedbe v širokem cenovnem razponu. A vsekakor je ugodneje, kot če bi kupovali mizo vsakih nekaj let. Tako boste torej prihranili nekaj evrov in tudi živcev, ki bi jih sicer porabili za prestavljanje pohištva in prilagajanja sobe otroku na vsakih nekaj let. Poleg tega lahko miza, ki je nastavljiva celo na višino, ki omogoča, da otrok ob njej stoji, tudi koristna za držo.

Hand adjustment Ergonomic electric desk or Adjustable height table when working long time for Good posture to avoid Office syndrome, Back Pain, shoulder ache, scapular, fibromyalgia, Neck, piriformis
Foto: Panuwat Dangsungnoen iz iStock

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekImate jih doma! Štiri živila za naravno barvanje jajc
Naslednji članek8 super načinov, kako lahko doma uporabimo limono za naravno čiščenje

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.