Revoz bo od leta 2026 proizvajal novega Renaulta?

Revoz v Novem mestu
Revoz v Novem mestu Foto: on renault

V zadnjih letih so pogoste govorice o zaključku novomeškega Revoza, še posebej v povezavi s prehodom na elektrificiran avtomobilističen svet. Francosko podjetje Renault pa odpira nov zavihek, saj bo že ta mesec pričel z delom na cenovno ugodnejši različici svojega električnega modela Twingo, proizvodnja pa je predvidena v naslednjih dveh letih, saj se želi izogniti močni konkurenci kitajskih tekmecev. Kaj ima pri tem Revoz?

Proizvodnja novega Twinga v Novem mestu

Dejstvo je, da ima Revoz pri tem veliko, vsaj tako poroča Reuters. Renault se, tako kot mnoge druge evropske znamke, »boji« kitajskih proizvajalcev avtomobilov. Gre za največje svetovne proizvajalce električnih vozil, ki hitro prodirajo na evropski trg in pritiskajo na uveljavljene proizvajalce, kot je Renault. Ti morajo tako in drugače znižati stroške in pospešiti čas, potreben za lansiranje novega modela na trg, da bi ostali konkurenčni.

Kitajski proizvajalci električnih vozil so čas razvoja novih vozil skrajšali na povprečno dve leti in pol, kar je približno polovica časa, ki ga drugače potrebujejo proizvajalci avtomobilov. Renault si prizadeva skrajšati svoj razvojni čas s petletnega povprečja proizvajalcev starih avtomobilov. Električni Megane so razvili v štirih letih, električni R5, ki bo naprodaj letos, pa v treh letih.

Cardiff, UK: August 19, 2019: Renault Car Dealership. Groupe Renault is a French multinational automobile manufacturer established in 1899.
Foto: jax10289 iz iStock

Luca de Meo je pred kratkim že pojasnil svoje dvome o prihodu kitajskih znamk na evropski trg. Več o tem najdete v prispevku Šef Renaulta jasen: Na kocki je blaginja naše celine.

Da bi pospešili lansiranje Twinga, bodo inženirji zmanjšali število delov za 20 %, uporabili bodo bolj generične komponente in dali prednost delom, ki so na voljo pri dobaviteljih, je prejšnji mesec za francoski časopis Les Echos povedal Gilles Le Borgne, vodja tehnologije pri Renaultu.

Renault ne želi potrditi ali ovreči informacij o Revozu

Več virov potrjuje, da hitro napreduje validacija novega električnega Twinga. Seveda so pri renaultu zavrnili govorice, saj gre za zaupen postopek. Vseeno pa se napoveduje, da bo Renaultova enota za električna vozila začela z izbiranjem dobaviteljem, ustvarjanjem prototipov in širjenjem proizvodnje.

Eden od Reutersovih virov, ki je seznanjen z načrti podjetja, je dejal, da bodo novega Twinga proizvajali v novomeškem Revozu, kjer se trenutno izdeluje električni Twingo ZE. Renault za zdaj ni komentiral, a optimističen pogled pravi, da bo imel Revoz v naslednjih letih veliko dela.

Prejšnji članekTriki, kako se znebiti polžev na vrtu – pomagajo tudi jajčne lupine
Naslednji članekStrokovnjaki razkrivajo: kako v 4 preprostih korakih presaditi fikus, eno najljubših sobnih rastlin?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.