Strokovnjaki razkrivajo: kako v 4 preprostih korakih presaditi fikus, eno najljubših sobnih rastlin?

Little Fiddle leaf fig tree in a black pot, top view.
Foto: jantanee boonkhaw iz iStock

Fikus ali lira figa (lat. ficus lyrata) je ena izmed priljubljenih sobnih rastlin, za katero mnogi pravijo, da s svojim dekorativnim videzom polepša vzdušje in estetiko vsakega prostora.

Nasvetov za nego fikusa je veliko, ena najpomembnejših stvari, ki jih morate vedeti, pa je, da ga poleti zaščitite pred direktno sončno svetlobo, če ga imate na terasi ali ob stekleni steni. Pozimi pa poskrbite zanj s položajem v zaprtih prostorih, ki ima veliko indirektne svetlobe. Rastlina lahko ostane v tem položaju vse leto. Idealne temperature za uspešno rast  so med 18 in 22 °C, odvisno od letnega časa in temperature v prostoru pa rastlino po potrebi zmerno zalivamo s stoječo vodo. Listi začnejo rumeneti in odpadati, če ga imate v prehladnem prostoru ali v vetru izpostavljenem prostoru in ob pretiranem zalivanju.

Magistrica hortikulture iz znanega zagrebškega vrtnega centra oddelek za sobne rastline Sandra Bedran je za Jutarnji List povedala, kako zanj skrbeti pravilno.

Ficus lyrata ali lyre ficus izvira iz Afrike. V naravi lahko doseže višino 15 metrov. Ima velike, vpadljive liste, ki zrastejo do 45 cm v dolžino in 30 cm v širino.

Všeč mu je: lege bližje oknu z veliko indirektne svetlobe, redna nega in hranjenje, zmerna vlaga v prostoru, gibanje.

Ne mara: gojenja na prostem, prepiha in neposredne svetlobe.

Koristen nasvet je, da se presajanje v večji kozarec priporoča vsake 2-3 leta, odvisno od stopnje rasti rastline, da se zagotovi pravilna rast rastline.

Presaditev – korak za korakom

1. korak: V posodi zmešajte zemljo/substrat in perlit za boljši razvoj korenin in zmanjšanje nasičenosti tal z vodo. Posoda, v kateri je posajena rastlina, mora biti 2-3 cm večja od prejšnje.

2. korak: Rastlino nežno odstranite iz posode, očistite korenine in če so poškodovane, jih odstranite. Očistite korenine iz zemlje/substrata.

3. korak: Prej pripravljeno mešanico damo na dno nove posode, koren položimo nad drenažno plast in jo prekrijemo z zemljo/substratom.

4. korak: Rastlino zalijte, postavite na dobro osvetljeno mesto, da bo rastlina lažje prestala stres, ki nastane med presajanjem.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekRevoz bo od leta 2026 proizvajal novega Renaulta?
Naslednji članekLegendarna znamka prenovila svojo podobo za električno prihodnost
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.