Zakaj je namestitev žleba pomembna?

Čeprav se verjetno na prvi pogled ne zdi tako, je namestitev žleba zelo pomembna in nujna poteza, saj si sicer lahko nakopljemo precej težav.

 Za namestitev žlebov obstajajo številni razlogi. Njihova funkcija je, da usmerjeno odvajajo meteorne vode s strehe bodisi v kanalizacijo bodisi v posebne rezervoarje za vodo, v kolikor zbiramo deževnico.

Po obliki so lahko oglati ali polkrožni, obstajajo žlebovi različni širin in globin. Lahko so z zgornje strani odprti, lahko pa se namesti posebna mrežic, ki preprečuje, da bi se v žlebu nabiralo listje ali drobne vejice. Umazanija, nakopičena v žlebovih, onemogoča normalno odvajanje vode.

Če žlebovi niso ustrezno nameščeni, so zamašeni, puščajo oziroma iz katerega drugega razloga ne morejo opravljati svoje funkcije, lahko na stavbi nastane precejšnja škoda. Voda s strehe ne odteka pravilno, kar lahko povzroči, da se fasada razmoči. Vlažne stene začnejo propadati in predstavljajo idealne razmere za razvoj škodljivih plesni. Poleg tega neustrezno odvedena voda razmoči zemljo neposredno ob stavbi. Nastaja blato, stene pa nase vežejo vlago in znova so tu idealni pogoji za razvoj plesni.

>> Preberite več: Očistite žlebove, preden bo prepozno

Kako velik premer žleba izbrati?

Vsak žleb ni primeren za vsako stavbo. Premer naj bo prilagojen glede na velikost strehe in povprečni količini padavin na območju, kjer stoji stavba. Ustrezne debeline mora biti tudi odtočna cev.

Žlebovi so danes večinoma lebdeči, da je omogočeno raztezanje in krčenje.Nameščeni morajo biti z rahlim padcem proti odtočni cevi (na 1 meter okoli 0,5-1cm), poleg tega pa rahlo zvrnjeni navzven. Zunanji rob žleba mora biti niže od notranjega, da se v primeru obilnega dežja voda ne zliva po fasadi, ampak se razliva iz žleba stran od fasade.

Različni materiali

Glede na material, iz katerega so izdelani, ločimo aluminijaste, bakrene, pocinkane in plastične.

Pločevinasti sčasoma začnejo rjaveti, če jih redno ne barvamo, kar pomeni, da so malce bolj zahtevni za vzdrževanje. Ob nepravilnem vzdrževanju lahko začnejo puščati. Dele žleba med seboj spajamo z varjenjem.

Plastični so preprosti za vzdrževanje, njihova življenjska doba ni pretirano dolga, predvsem če so nameščeni na objekte, ki so izpostavljeni bolj ekstremnim temperaturam. Namenjeni so večinoma za pomožne in ne stanovanjske objekte.

Bakreni so tako rekoč večni, saj ne prihaja do korozije, in preprosti za vzdrževanje. Njihova pomanjkljivost je višja cena, poleg tega pa sčasoma spremenijo barvo – sprva potemnijo, nato pa pozelenijo, kar lahko preprečimo ali vsaj omilimo z uporabo zaščitnega premaza.

Aluminijasti imajo najdaljšo življenjsko dobo in so izjemno odporni na vremenske razmere, So cenejši od bakrenih in na voljo v veliko odtenkih, kar omogoča, da jih uskladimo z barvo oken, vrat, strehe ali fasade.

Skriti žlebovi: da ali ne?

Skriti žlebovi sodijo v koncept moderne gradnje, a je treba biti pri izvedbi izjemno natančen. Predvsem je treba poskrbeti za popolno vodotesnost, hkrati pa mora biti žleb izdelan neprekinjeno. Namesti se ga lahko tako, da je v liniji s fasado stavbe, lahko pa se ga zamakne navzven, torej mimo izolacijskega sloja.
V vsakem primeru mora biti izvedba natančna, žleb nameščen pod ustreznim naklonom, pod žleb pa se namesti še dodatna vodoodbojna folija, za hidroizolacijo. Ta nudi dodatno zaščito v primeru, da pride do zamakanja. Pri žlebu, ki je poravnan z zunajim slojem fasade, je treba vedeti, da je postavljen nad fasadni sloj. V primeru zamakanja bi se fasada razmočila. Pri izvedbi skritega žleba moramo zatorej biti pozorni predvsem na to, da je izveden popolnoma vodotesno.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekBalkoni in terase
Naslednji članekMarlesovi dnevi odprtih vrat ponovno v živo – najsodobnejše bivanjske rešitve

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.