Očistite žlebove, preden bo prepozno

V izogib morebitnim težavam, bi morali žlebove redno pregledovati in čistiti. Če tega čez poletje niste počeli, to storite zdaj, saj odpadlo listje in dež lahko naredijo precej škode.

Odpadlo listje se namreč kopiči v žlebovih. Veter prinaša prah, dež s strehe spira morebitno umazanijo, celo mah, če gre za starejšo kritino. Vse skupaj se sprime in zamaši odtočne žlebove, s tem pa onemogoči, da bi voda primerno odtekala.

V žlebovih se v primerno vlažnem okolju zaredijo žuželke, razvijati se začne mah in v primeru močnejših nalivov, se voda, ki ne more odtekati, začne razlivati preko roba žleba in razmoči fasado stavbe. V primeru, da je fasada napokana in ne ukrepamo pravočasno, si lahko nakopljemo velike težave.

Čiščenje žlebov je načeloma preprosto in koristno bi se bilo tega postopka lotiti vsaj dvakrat letno – jeseni in spomladi. Lestev enostavno prislonite k zidu in iz žlebov odstranite umazanijo. Pazite, da se ne porežete. Preglejte tudi, ali so žlebovi poškodovani in se čim prej lotite sanacije, če je ta potrebna.

> NE PREZRITE: Uporaba deževnice v gospodinjstvu

Pri višjih stavbah se za pomoč obrnite na strokovnjake, ki so usposobljeni za delo na višini. Ker se med listjem in umazanijo lahko zaredijo žuželke, uporabite zaščitne rokavice.

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNa ogled prva slovenska hiša s certifikatom active house
Naslednji članekSte zamudili praktične delavnice o energetski sanaciji in gradnji energetsko varčnih stavb?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.