Balkoni in terase

Balkoni in terase so izrazito izpostavljeni vremenskim vplivom. Tako kot streha, spadajo med fizikalno najbolj obremenjene elemente na stavbi.

Zaradi namembnosti je njihova sestava še bolj kompleksna od strešne, saj moramo poleg zagotavljanja gradbeno-fizikalnih parametrov (primerna debelina in naklon toplotne izolacije, hidroizolacija z ustrezno izvedenimi zaključki in preboji, dreniranje vode nad hidroizolacijo) poskrbeti tudi za varnost in udobje uporabnikov (ograja, pohodna konstrukcija, talna obloga, senčila, oprema).

Izvedba

Praksa je pokazala, da se v naših klimatskih razmerah zelo dobro obnese suho-montažna izvedba pohodne konstrukcije (bolje kot klasični cementni estrih obložen s keramičnimi ploščicami), prinaša pa še mnoge druge prednosti. Pohodna ploskev je lahko izvedena brez naklona, višinsko pa jo poravnamo s pragom vrat. Reže med podnicami (ali granitogres ploščami) omogočajo takojšnje ponikanje padavinske vode v prazen medprostor, ki ga tvorijo distančniki oziroma skrita podkonstrukcija. Voda steče po padajoči hidroizolaciji in balkon zapusti čez odkapni kovinski profil.

Pod hidroizolacijo je toplotna izolacija, ki je izvedena v naklonu proti zunanjemu robu. Osnovni element naklonske izolacije je klinasta plošča z nagnjeno zgornjo površino. Izberemo ustrezno tlačno trdnost, najpogosteje je to EPS 150. Višina toplotne izolacije je ob zunanji steni stavbe večja in vzdolž čelu balkona manjša, kar gre zopet v prid dobremu izkoristku materiala. Naj dodamo, da mora biti toplotno izolacijski ovoj balkona povsod sklenjen (brez toplotnih mostov) – toplotna izolacija vgrajena po vseh ploskvah betonske plošče – zgoraj, spodaj, po čelu in po stranicah.

Z dvignjeno konstrukcijo pridobimo nekaj centimetrov višine, ki jo seveda namenimo za toplotno izolacijo, saj vratni prag ni več potreben, prehod iz sobe na balkon pa je bolj udoben in bolj varen. Hidroizolacijo, ki se pri tej rešitvi nahaja nad toplotno izolacijo, sestavljata dva sloja. Spodnji sloj je samolepilni polimer bitumenski trak Izoself P3, zgornji pa varilni polimer bitumenski trak Izoelast P4 plus. Če je pod balkonom ali teraso zaprt prostor, govorimo o loži, mora biti pod toplotno izolacijo izvedena še parna zapora, bitumenski trak Bitalbit AL V4.

Ograja

Nepogrešljiv element vsakega balkona ali terase je ograja. Priporočamo, da je konzolno pritrjena izven območja horizontalne hidroizolacije balkon (v čelno ploskev). Če pa jo želimo namestili znotraj območja balkona, se za optimalen način izvedbe pozanimajte v Fragmatovi tehnični službi.

info@fragmat.si | 03 734 45 00 | Spletna stran

Vodilni ponudnik termoizolacij, hidroizolacij in ploskovnega ogrevanja na slovenskem trgu.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekDo pomladne svežine kar 40 odstotkov ceneje
Naslednji članekZakaj je namestitev žleba pomembna?
info@fragmat.si | 03 734 45 00 | Spletna stran

Vodilni ponudnik termoizolacij, hidroizolacij in ploskovnega ogrevanja na slovenskem trgu.

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.