Spomladanska nega trate: 7 korakov za lep in zdrav travnik

lawn at home. On a Sunny summer day
Foto: Natalia Bodrova iz iStock

Spomladanska nega trate je pomembna za ohranjanje lepega in zdravega travnika skozi celo leto. V nadaljevanju izpostavljamo 7 korakov, ki vam bodo pomagali ohraniti vašo travo v najboljšem stanju.

1Čiščenje

Prvi korak pri negi trate spomladi je čiščenje travnika. Odstranite vse ‘odpadke’, ki so se nabrali na vašem travniku med zimo: odpadlo listje, vejice in drugo. Če opazite odmrlo travo, jo nežno odstranite s pomočjo grabelj in luknje zapolnite s svežo travno mešanico.

2Zračenje

Zračenje je pomemben korak pri negi trate spomladi, saj pomaga izboljšati pretočnost zraka, vlage in hranil do korenin trave. Za zračenje lahko uporabite posebno napravo za zračenje, ki bo odstranila odmrle trave in plevel ter izboljšala pretočnost zraka v tleh. Z zračenjem pa nikar ne prehitevajte.

3Gnojenje

Gnojenje je ključni korak pri spomladanski negi trate. Gnojilo vsebuje hranila, ki jih trave potrebujejo za rast in razvoj. Uporabite gnojilo, ki je primerno za vašo vrsto trate in nanesite po navodilih proizvajalca ter nikakor ne pretiravajte s količinami. Več gnojila lahko prinese le več težav.

4Košnja

Košnja je pomemben korak pri negi trate skozi celo leto, še posebej pa spomladi, ko se trava hitro začne rasti. Košnja naj bo redna in pravilna. Kosite travnik na višino 5-8 cm, odvisno od vrste trave, ki jo imate. Poskrbite, da je rezilo kosilnice ostro, saj boste tako preprečili poškodbe trave. O vzdrževanju kosilnice preberite tukaj.

5Zalivanje

Pomembno je zagotoviti, da je trate dovolj zalivana. Več o pravilnem zalivanju smo že pisali. Čeprav spomladi običajno ni veliko suše, se lahko zgodi, da boste morali zalivati vašo travo, če vreme postane suho in vetrovno. Poskrbite, da boste zalivali zjutraj ali zvečer, ko ni velikega sonca in s tem preprečite izgubo vode zaradi izhlapevanja.

6Odstranjevanje plevela

Plevel lahko uniči vašo trato, zato je pomembno, da ga redno odstranjujete. Spomladi lahko uporabite herbicide, ki bodo učinkovito uničili plevel. Pred uporabo herbicidov pa preberite navodila za uporabo in poskrbite, da boste uporabili pravilno količino.

7Zaščita pred škodljivci

Škodljivci lahko povzročijo veliko škodo vaši trati, zato je pomembno, da poskrbite za preventivo. Uporabite sredstva za zaščito pred škodljivci, kot so fungicidi in insekticidi, ki bodo preprečili pojav bolezni in škodljivcev.

S temi 7 koraki boste lahko poskrbeli za lepo in zdravo travo skozi celo leto. Ne pozabite, da je pravilna nega trate ključna za njeno dolgo življenjsko dobo in lep videz.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članek3 prednosti talnih rešetk Ecoraster
Naslednji članekKako vzdrževati nadstrešek iz polikarbonatnih plošč

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.