Zračenje trave: ne prehitevajte!

Kako se znebiti maha na travi
Kako se znebiti maha na travi Foto: stevechatterton iz iStock

Če si tudi vi želite lepe, goste in negovane zelene trate, potem nikar ne prehitevajte. Čaka vas kar nekaj dela že zdaj v spomladanskem času, a trud bo kmalu poplačan.

Najprej, če še niste, odstranite s trave odmrlo travo in nagnito listje, da bodo mlade rastline dobile dovolj svetlobe za rast. Površino zato dobro pregrabite s pahljačastimi grabljami, a bodite previdni. Če boste preveč grobi, lahko nežne rastlinice poškodujete.

Odstranite tudi mah, ki se običajno pojavlja predvsem na bolj senčnih parcelah in predvsem na kislih tleh. Odstranite ga s primernimi sredstvi za zatiranje maha, saj ga boste z grabljenjem le še bolj raznesli naokoli.

Gnojenje

Trave nikoli ne gnojimo v sušnih obdobjih. V sušnem vremenu se lahko gnoji le, če imamo urejen namakalni sistem.

Ob dežju travo pognojite z gnojilom, ki se počasi sprošča in tako rastlina skozi daljše obdobje dobiva hranila, ki jih potrebuje za uspešno rast. “Pametna gnojila” so izdelana, tako da se hranila sproščajo glede na vlago in temperaturo, tako da je za rastlino kar najbolje poskrbljeno. S posebnimi specialnimi gnojili za travo gnojimo načeloma 3-krat letno: konec marca/začetek aprila, konec maja/začetek junija in nato pozno poleti oziroma v prvi polovici septembra.

Zračenje trate

Namen zračenja je zmanjšati zbitost tal in omogočiti, da lahko do koreninic prispe več zraka, hranil in vode. Korenine se bodo tako lažje razraščale, krepile, trava pa bo gostejša in bolj odporna. Ker so rastline po zimi še šibke, se zračenja lotite po drugi ali tretji košnji in nič prej. Če boste prehitevali, se bodo travne bilke poškodovale. Z dodatkom kremenovega peska boste preprečili ponovno zbitje tal. Preprosto ga posujte po površini in nežno pomedite v odprtinice.

Dosejevanje

Tam, kjer so zazevale luknje, je treba dosaditi travo, da se ne bi na prazna mesta razrasla plevel in mah. Zrahljajte zemljo dobrih 10 cm globoko, dodajte organsko gnojilo, nato pa posujte semena po izravnani površini. Najbolje je izbrati obložena semena – ta so tudi za ptice manj privlačna. Zalijte.

Praznine dosejemo, sicer se bo tam naselil plevel ali mah. To naredimo tako, da zemljo razrahljamo do globine 10–15 cm, dodamo organsko gnojilo, izravnamo in posejemo travno mešanico. V ta namen je najbolje uporabiti travno mešanico, ki ima seme obloženo z že dodanimi hranili. Takega semena ne bodo pojedli ptiči, poleg tega ima zaradi dodanih hranil tudi konkurenčno prednost pred pleveli. Če se je na takih mestih že naselil plevel, ga ročno odstranimo, na starejši trati ga lahko tudi poškropimo s herbicidom za širokolistne plevele.

>> Kako pravilno kositi travo, preberite TUKAJ.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPast za muhe REDTOP®
Naslednji članekOdprtje Sejma gradbeništva, energetike, komunale in obrti MEGRA 2022
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.