Hladni dnevi: ne pozabite na ta opravila

vrt ptica senička senica

Čeprav že stiska mraz, je na vrtu, preden popolnoma zaspi, še kar nekaj opravil, ki jih je treba opraviti.

Pripravite ptičjo krmilnico. Tako boste lahko preko zime pomagali pticam, da bodo lažje preživele do pomladi, ko jih znova čaka obilica hrane. Krmilnica naj bo postavljena tako, da mačkam ne bo preprosto dosegljiva. Ima naj dovolj pokrite površine, na katero boste lahko nasuvali krmilo za ptice.

Če kompostiorate, kompost prekrijte ter zaščitite pred morebitno zmrzaljo.

Če imate vodo napeljano na zunanjo stran hiše ali na vrt, jše posebej, če so cevi bolj na površju, je bolje, da ventil za dotok vode zaprete in iztočite vodo, ki je še ostala v cevi. Nizke temperature bi lahko povzročile, da bi voda v cevi zamrznila – cev bi se, ker se led širi, počile in nakopali bi si veliko težav.

S smrekovimi vejami, če jih imate, zastrite vrtnice, mlade, sveže posajene zimzelene grme, pa tudi drevesa in rododedndrone. Vrtnice lahko dodatno pred zmrzaljo zaščitite tako, da jim do ok 5 cm nad mestom cepljenja nasujete hlevski gnoj ali kompost.

Zelišča, ki ne bi preživela zime, postavite na zavetje oziroma v notranjost.

Pozimi, še posebej, če bo suha, vseeno zalijte rastline. Brez vode rastline propadejo. Sneg, ki bo zapadel, vseeno otresajte z vej drevja, da jih teža ne bi polomila.

Ne  pozabite na vrtno pohištvo. Leseno pohištvo zaščitite tako, da ga pokrijete, pospravite pergole in potegnite senčnike pod streho. Spomladi boste lahko leseno pohištvo in ograjo prebarvali in lesu dahnili novo življenje.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članek7 trikov za čisto kopalnico
Naslednji članekElektrični motor, ki je združil dve tehnologiji in predstavil prihodnost
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.