Električni motor, ki je združil dve tehnologiji in predstavil prihodnost

NAWA Racer je električni motor za prihodnost
NAWA Racer je električni motor za prihodnost, ki poveže tehnologiji litij-ionskih celic in superkondenzatorja

Električni motorji se počasi, a vztrajno prerivajo v ospredje motorističnega sveta. Podjetje NAWA je ustvarilo motor za naslednjo generacijo z dvema različnima vrstama baterij. Spojili so tehnologijo litij-ionskih celic in superkondenzatorjev. Njihov novi dirkač NAWA Racer je tako električni motor za ta rod in vse naslednje, pod svojo podobo pa skriva mnogo več.

Električni motor NAWA za jutrišnji dan

Francosko podjetje NAWA je ustvarilo motor Racer, katerega dizajn je nastal v Veliki Britaniji. Že sam izgled motorja je poseben, kar priznajo tudi dizajnerji iz podjetja Encisage Group iz Coventryja, ki je poskrbelo za podobo. »NAWA Racer je naša vizija električnega motorja za jutrišnji dan. Retro dirkalni stroj, ki je hkrati tako moderen, da postavi temelje za prihodnost,« ga je čudovito opisal Pascal Boulanger ustanovitelj podjetja NAWA.

Glavna lastnost električnega motorja Racer je njegov doseg. Z enim polnjenjem lahko prevozi 300 kilometrov, kar bi bilo zavidanja vredno tudi pri manjših avtomobilih, kaj šele pri motorju. Veliko manj boste sicer prevozili, če boste preskušali meje njegovih zmožnosti. Sto konjskih moči pomeni, da lahko 150 kilogramov težak motor do 100 kilometrov na uro pride pod tremi sekundami.

Racer je prvi električni motor, ki uporablja superkondenzatorje za svoj pogon
Racer je prvi električni motor, ki uporablja superkondenzatorje za svoj pogon

Inovativnost superkondenzatorja in litij-ionskih celic

»Ne glede na napolnjenost litij-ionske baterije bo ta pospešek vedno isti, saj zato poskrbi superkondenzator, ki ohranja tudi vse druge aspekte motorja,« je še dodal ustanovitelj podjetja, ki stoji za Racerjem. Vse to pomeni tudi, da ga lahko v manj kot eni uri z domačo vtičnico napolnimo do osemdesetih odstotkov.

Čeprav je bil kot prototip predstavljen že pred enim letom, je moralo podjetje še dodelati nekatere zadeve. Takrat smo vedeli le to, da bo NAWA Racer električni motor, ki bo v svoje delovanje vpeljal tudi superkondenzatorje. Zdaj smo izvedeli veliko več, ko so potrdili, da je že zapeljal po cestah.

Nawa Racer: the first fully rideable prototype

Prejšnji članekHladni dnevi: ne pozabite na ta opravila
Naslednji članekKaj pri oknih pomeni ‘U’?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.