Nasveti za barvanje lesenih ograj in površin

Barvanje lesene ograje nam lahko predstavlja veliko težave, če se ga lotimo preveč ležerno. Z upanjem, da je zdaj vaša lesena ograja kakovostna in je zanjo dobro poskrbljeno, se lahko lotimo kratke predpriprave za barvanje. Takoj za tem pa že začnemo s samim barvanjem, in vaša ograja bo spet čudovita.

Priprava površine

Pred premazovanjem moramo primerno pripraviti površino, v tem primeru leseno ograjo.

  1. Les mora biti suh (odsvetujemo nanašanje na vlažen les)
  2. Les mora biti gladek (tisti, ki jih kupimo so načeloma že obrušeni)
  3. Les moramo odprašiti (spihamo z zrakom ali očistimo s krpo)
  4. Orodje mora biti čisto

Izbira pravega premaza

S tabelo si lahko pomagate pri izbiri ustreznega premaza ali pa kar kombinacije. Dve stvari, ki nam pomagata pri odločitvi sta okolje, kjer bo nahajališče lesa in izgled, ki si ga želimo za našo ograjo.

  • Lazura – izberemo če želimo, da je struktura lesa po premazovanju vidna.

Lazure so polprosojni površinski premazi, ki ohranjajo strukturo lesa vidno, ščitijo les pred zunanjimi vplivi hkrati pa ga dekorativno obarvajo.

  • Pokrivna barva – izberemo če želimo, da les prekrijejo intenzivni barvni toni.

Pokrivna barva je (so) površinski premati, ki les zaščitijo pred vplivi in ga dekorativno obarvajo. Sama struktura lesa, po premazovanju ni več vidna. Take barve nam pridejo prav pri »skritju« manj kakovostnega lesa.

  • Impregnacija – izberemo če bo les izpostavljen vlagi in ga s tem zaščitimo.

Impregnacija je premaz, ki vsebuje aktivne biocide, ki preprečujejo nastanek škodljivcev v lesu. Je zelo redek premaz, saj je pri njem bistveno, da se vpije čim bolj globoko v les. Vseeno pa sama impregnacija ne zagotavlja celotne zaščite. Vedno moramo dodati še premaz, ki bo les ščitil pred drugimi vplivi.

Kako se pripravimo na delo?

Ko se odločimo za nakup pravih premazov (najlažji je kar posvet s prodajalcem), lahko na embalaži preberemo kaj nam proizvajalec sporoča. Vse od sredstev za osebno zašito do tehničnih informacij vsebine. Slednje nam lahko pride prav pri možnem kombiniranju barv in premazov.

Orodje za nanašanje

Izdelki, ki vsebujejo organska topila – čopiči iz naravnih ščetin
Vodni izdelki – sintetični čopiči z razcepljenimi dlakami ali kratkodlaki valjčki (velur)

Nanašanje premazov na lesene površine
Nanašanje premazov na lesene površine

Nanos premazov

Les bomo prevlekli s premazom, ki predstavlja pregrado med okolico in samim lesom. Tako je debelina nanosa povezana z njegovo učinkovitostjo. Če bo nanos predebel, se lahko kaj hitro zgodi, da se začne le ta luščiti. Če pa bo pretanek nanos, ta ne bo nudil zadostne zaščite in les bo hitreje propadal. Ključni korak pri debelini nanosa je (spet) branje navodil na embalaži. Proizvajalci premazov so tako prijazni, da so na embalažo natisnili tudi navodila o debelini nanosa.

Pogoji morajo biti ustrezni

Temperatura: 20-25°C
Vlaga zraka: 60-65 %

Izogibajte se premazovanju na neposrednem soncu (lak hitro izhlapeva) in nizkih temperaturah (čas sušenja se znatno podaljša). Pomembna je tudi vlažnost, saj premazov ne smemo nanašati na vlažne ali mokre površine. Tako je najprimernejši čas za premazovanje pomladi in jeseni.

Prejšnji članekDomovi na morju – nečimrni projekti bogatašev ali prihodnost človeštva?
Naslednji članekKje vse lahko uporabimo silica gel?

1 komentar

  1. Všeč mi je tvoj stil. Dobro opravljeno !. Na tej spletni strani sem našel nekaj novega, nekatera moja mnenja se strinjajo s tem, želim samo vprašati za kratko mnenje ali nasvete o članku ali nekaj zgornjih stavkov in prepričan sem, da ste bolj spretni pri sprejemanju jedrnatega sklepa in jedrnatosti za to.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.