Zaščita in obnova lesenih talnih oblog

Les daje domu domačnost in toplino in lesene talne obloge so zaradi svoje brezčasnosti še vedno najpogostejše v naših domovih. Njihova prednost je med drugim ta, da jih lahko, če se poškodujejo ali dotrajajo, obnovimo.

Glede na tip lesa, način polaganja in obdelave ločimo različne vrste lesenih talnih oblog. Obnavljati je mogoče tako gotovi kot masivni parket. Običajno omogočajo masivni parketi več obnovitvenih postopkov kot gotovi.

Če se poškoduje le posamezni del parketa, lahko zamenjamo le poškodovani del. Ko je poškodovana ali obrabljena večja površina, se je smiselno ločiti bolj temeljitega obnovitvenega postopka. Obnova se sicer svetuje, še preden se na parketu pojavijo deli, ki so popolnoma nezaščiteni. Les začne siveti lahko celo gniti tudi v globini, zato se je treba obnove lotiti preden pride do tega.

Kako pogosto obnavljamo parket

Ob normalni rabi se obnove lotimo na 10-15 let. Včasih so se uporabljali laki, ki so bili veliko bolj obstojni, zato je parket brez obnove zdržal dalj časa. Danes življenjska doba poliuretanskega laka traja med 8 in 12 let, laka na vodni osnovi pa manj, in sicer 7-10 let.

Kolikokrat se lahko lotimo obnovitvenega postopka, je odvisno od debeline vrhnje plasti plemenitega lesa. Na trgu so lesene talne obloge z vrhnjo plastjo debeline od 1,5 mm pa vse do 6 mm. Večinoma je dvoslojne parkete, debeline 10-11 mm) mogoče brusiti 1- ali 2-krat, troslojne, debeline do 15 mm, pa 2- ali 3-krat.

Postopek

Obnova poteka tako, da vrhnjo plast parketa obrusimo, dokler ne pridemo do zdravega lesa. Običajno mojstri odbrusijo približno 1 mm debelo plast. S kitom se zapolnijo reže, popravijo morebitne poškodbe, nato pa se parket zaščiti z lakom ali oljem.

Lak ali olje

Lakiran parket je ob rednem in primernem vzdrževanju dobro odporen na vodo in madeže. Oljen je načeloma enako odporen, njegova prednost pa je, da dopušča več možnosti za sanacijo. Pomembno je, da izberete dovolj kakovostno olje za zaščito. Olje prodre v globino lesa in ga impregnira. Ker vsebuje vosek, ta ostane na površini in ga ščiti pred vodo, obrabo in preprečuje, da bi umazanija zažrla v les.

Preberite več: Lakiran ali oljen parket?

Lak po drugi strani napravi zaščitni sloj na površini. Ob poškodbi, je treba lak obrusiti in ponovno lakirati. Če to storimo samo na delu, kjer je lesena talna obloga poškodovana, bo vidno, kje smo sanirali parket. Zato je treba obnoviti celotno površino. Pri oljnem je lažje – poškodovani del očistimo in ponovno naoljimo.

Preventiva

Tako masivni kot gotovi parket, naj bo lakiran ali oljen, lahko obvarujemo pred poškodbami in obrabo ter podaljšamo življenjsko dobo. V ta namen upoštevajte naslednje nasvete:

  • Talno oblogo redno čistite. Z odstranjevanjem drobnih delcev se izognemo morebitnim odrgninam, ki bi nastale s hojo po umazaniji, drobnih delcih.
  • Po parketu ne hodite v čevljih. Tako nanj ne boste nanašali umazanije, kamenčkov in s tem poškodovali vrhnjega sloja.
  • Pohištvo podložite z mehkimi blazinicami iz filca. Z drsniki boste preprečili nastane odrgnin.
  • Če imate majhne otroke ali domače živali, lahko s preprogo zaščitite del, kjer je možnost obrabe večja.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKončno lažje do stanovanja?
Naslednji članekPodstrešje spremenili v domači kino
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.