Kam s kavno usedlino?

Po omamni skodelici kave, v njej ostane tudi kar nekaj kavne usedline. Verjetno je že dobro znano, da ta ne sodi v odtok, če pa jo še vedno spirate pod tekočo vodo je skrajni čas, da s tem prenehate in si prihranite nepotrebne sive lase. Kaj pa še lahko naredimo s kavo usedlino, da ne roma direktno v koš z biološkimi odpadki?

Izkoristite njen vonj

Kavna usedlina ima tako kot kava prijeten vonj, ki ga lahko izkoristite. Kavno usedlino stresite v posodice, ali pa z njo napolnite bombažne vrečke, ki zasedejo manj prostora. Te nato postavite v hladilnik, omarico za čevlje ali celo direktno v čevelj. Vsebino vrečke menjajte na približno dva tedna.

Tudi če denimo pripravljate jedi močnega vonja, kot na primer česen ali kaj podobnega, lahko po koncu roke zdrgnite kavno usedlino, ki bo pregnala izrazite vonjave. Seveda roke po drgnjenju sperite pod tekočo vodo.

Nega kože

Zrnca, ki so se sestavni del kavne usedline lahko skupaj z nekaj žličkami olivnega olja uporabite kot povsem naraven piling za obraz in telo.

Komposti in gnojenje

Kavna usedlina vsebuje dušik, ki spodbuja delovanje mikroorganizmov, ki odigrajo pomembno vlogo pri kompostiranju, zato jo lahko uporabite na tak način. Sicer pa jo lahko zakopljete v tla in tako z njo pognojite denimo cvetje, ostale sobne rastline, grmičke in podobno. Priporočljivo pa je, da jo uporabite pri rastlinah, ki potrebujejo bolj kisla tla.

skodelica kave

Prejšnji članekRešitev, da zaprt prostor ne bo predstavljal grožnje za vaše zdravje
Naslednji članekZelena streha: minimalno vzdrževanja za maksimalen užitek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.