Užitek na ravni strehi in udobje pod njo

Streha mora biti primerna lokaciji, kjer se stavba nahaja, po drugi strani pa skladna z željami investitorja. Ni vse v zunanjosti, poudarjajo pri podjetju Bauder, temveč je pomemben tudi odgovor na vprašanje, kako želimo izrabiti prostor neposredno pod streho. O ravnih strehah smo se pogovarjali s Tomom Žnidaršičem iz podjetja Bauder.

“Mansarda ima poševnine, strešna okna, s pridihom lesa … Nasprotno pa prostor v moderni hiši z ravno streho sploh ne da občutka strehe,” pravi Žnidaršič. Ravna streha nudi več udobja v prostorih neposredno pod njo, saj ni poševnin. Stojna višina v celotnem najvišjem nadstropju nudi več bivalnega prostora. Poleg tega lahko ravna streha ponudi tudi dodatno površino, ki jo lahko izkoristimo kot teraso. Če je ozelenjena, lahko postane mala zelena oaza na višini. “Z ozelenitvijo damo strehi videz povsem naravnega okolja. V urbanem okolju, kjer prostora običajno primanjkuje, vrnemo s tem naravi tisto površino, ki smo jo ob izkopu gradbene jame vzeli.”

Vsaka je pohodna

Vsaka ravna streha mora biti pohodna, da so omogočeni vzdrževalni pregledi in čiščenje. Kot pojasnjuje Bauderjev strokovni svetovalec, so vse ravne strehe sestavljene v osnovi iz naslednjih slojev:

  • parna zapora,
  • toplotna izolacija,
  • vodotesni sloj ter event in
  • zaključni sloji.

“S temi elementi zagotovimo ključne funkcije, ki jih opravlja streha,” pravi Žnidaršič. “Predvsem so tu mišljene vodotesnost, toplotna izolativnost, varnost (vedno bolj pomemben vidik zaradi vse pogostejših ekstremnih obremenitev s točo/vetrom), trajnost … Enako pomembno je tudi, da so posamezni elementi vgrajeni skladno v celoto. Na ta način se zagotavlja tudi enostavno upravljanje oz. vzdrževanje strehe.” Pri strehi, ki bo stalno bolj obremenjena, mora biti zaradi zahteve glede tlačne trdnosti (trdote) toplotne izolacije ta večja, to pa zaradi večje mase, s katero bo terasa stalno obremenjena.

Odvodnjavanje

Kar se samega naklona strehe tiče, se ravne strehe projektirajo pod do 3-odstotnim naklonom. Tako je zagotovljeno odtekanje vode s strešne površine. “V primeru adaptacij objektov, kjer je podlaga že izvedena, je potrebno s posebnimi ukrepi izvesti korekcijo naklonov za zagotovitev odvodnjavanja,” dodajajo. “Nakloni se lahko izvedejo že v sami osnovni podlagi ali pa naknadno z naklonsko toplotno izolacijo.” Ker se pri enoslojnem polaganju toplotne izolacije zaradi krčenja ob temperaturnih spremembah lahko razmaknejo spoji, se to težavo rešuje z dvoslojnim polaganjem z zamikanjem spojev. Vpliv se zmanjša, a še vedno ostaja viden, predvsem ob robovih.

Vzdrževanje

Ravne strehe so z vidika vzdrževanja manjši zalogaj kot klasične. “Ob pravilno zasnovani in izvedeni sestavi ravne strehe, ta ne potrebuje posebnega vzdrževanja,” še dodaja Žnidaršič iz podjetja Bauder. “Potrebna je zgolj kontrola ter redno čiščenje odtočnih odprtin listja oz. drugih nečistoč.”

tomo.znidarsic@bauder.si | 041 729 331 | Spletna stran

Podjetje Bauder Vam nudi strokovno svetovanje kot tudi proizvode za tesnjenje, izolacijo, ozelenitev in tako ponudi varne rešitve projektantom, arhitektom in vsem, ki se ukvarjajo z streho.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekEnergijske oznake ne bodo več enake
Naslednji članekNotranja vrata za vsak okus
tomo.znidarsic@bauder.si | 041 729 331 | Spletna stran

Podjetje Bauder Vam nudi strokovno svetovanje kot tudi proizvode za tesnjenje, izolacijo, ozelenitev in tako ponudi varne rešitve projektantom, arhitektom in vsem, ki se ukvarjajo z streho.

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.