Dilema: menjati streho ali jo pobarvati?

Streha je lahko videti dotrajana, a to še ne pomeni, da jo morate na vrat na nos zamenjati. Morda jo lahko odnesete veliko ceneje, in sicer z barvanjem kritine.

Barvanje kritine je cenovno precej ugodnejši postopek od menjave kritine, hkrati pa je postopek tudi hitrejši. Z barvanjem se strehi tako rekoč podaljša življenjska doba, hkrati pa bo streha tudi na pogled znova lepa.

Vsaka streha za barvanje ni primerna – najprej je namreč treba opraviti temeljit pregled tako kritine kot konstrukcije. Nato se opravi temeljito čiščenje, na koncu pa nanese emulijo in barvo.

Pregled strehe in strešne konstrukcije

Preden sprejmemo odločitev, ali bi streho menjali ali le prebarvali, je treba preveriti, ali so vsi strešniki celi, ali je kritina trdna, se ne lušči in ne poka. Pregledati je treba tudi leseno konstrukcijo. Če je les načet, gnije, je močno potemnel, pomeni, da kritina ne opravlja dobro svoje naloge in da bo potreben večji poseg.

>> Preberite več: Kdaj je potrebna sanacija in kdaj rekonstrukcija strehe?

Čiščenje stare kritine

mah na strehi

Pred barvanjem površino dobro očistimo. Z visokotlačnim čistilcem temeljito očistimo površino, odstranimo lišaje, mah, zemljo, listje in drugo umazanijo, ki se je z leti oprijela strehe. Po čiščenju se opravi ponoven temeljit pregled strehe. Morebitne manjše poškodbe se lahko sanira, če je napokan le kakšen strešnik, se ga zamenja.

Barvanje

Nanaša se običajno najprej zaščitna emulzija, ki naj bi nudila vsaj 5-letno zaščito pred razvijanjem mikroorganizmov, mahu, alg ipd., nato pa se nanese še dva sloja barve.

Za barvanje boste potrebovali valjček, čopič in brezzračni razpršilnik barve. S čopičem ali valjčkom nanašajte barvo na ravne in gladke površine, krivine in grobe površine pa obdelajte z razpršilnikom. Tako boste preprečili, da bi se v luknjicah in krivinah naredili zračni mehurčki. Ti bi lahko ob večjih temperaturnih nihanjih zaradi raztezanja in krčenja materiala popokali in obstojnost premaza bi se zmanjšala. Barva bi se lahko kmalu začela luščiti.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekHišica iz tikovega lesa vas bo pustila odprtih ust
Naslednji članekAlarmni sistem: Vse kar rabite vedeti pred nakupom
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.