Hišica iz tikovega lesa vas bo pustila odprtih ust

Studio Saxe iz San Joseja je dokončal sodobno družinsko hišo, imenovano Tres Amores, ki v Kostariki ponuja čudovite poglede na ocean in gore. Luksuzen dom, nameščen na vrhovih hribovja v mestu Nosara, je bil zasnovan tako, da se zlije z bujno okolico, saj je zgrajena iz naravnih materialov, ki vključuje zunanjo oblogo iz pooglenelega tikovega lesa z okni s črnimi okvirji. Dom tudi v celoti izkorišča svojo lepo okolico s pomočjo zasteklitve od tal do stropa in zaščitenih zunanjih teras.

 

Kot odgovor na potresne razmere lokacije so arhitekti ustvarili lahko jekleno konstrukcijo, ki je bila predhodno razrezana in nato hitro sestavljena na kraju samem. Struktura je ovita v oblogo iz trajnega tikovega lesa, ki je dolgotrajna, vse skupaj pa je zaključeno z naravnimi olji. Temna zunanjost je navdihnila pokrajina.

Tres Amores, ki pokriva površino približno 515 kvadratnih metrov, je razporejena na dveh nadstropjih. Bivalni prostori v spodnjem nadstropju so povezani z zgornjimi zasebnimi spalnicami preko stopnišča, ki je polno svetlobe – zaradi prostornih oken, ki ponuja pogled na ocean. Notranji dekor je minimalističen, da ne bi prevladal nad pogledom na krajino.

Kot pri vseh projektih Studia Saxe je bila pri oblikovanju posebna pozornost namenjena trajnosti in okolici. O oblikovanju Tres Amores so se odločali na podlagi študij, ki so preverjale vzorce vetra, izpostavljenost soncu in podatkov o temperaturi. Dom še dodatno zmanjšuje porabo energije s sončnimi grelniki toplote in recikliranjem vode prek filtrov in najsodobnejših sistemov čistilnih naprav. Arhitekti so dejali: “Ta zasnova je jasen odsev pristopa k oblikovanju, ki združuje visokotehnološko preventivno oblikovanje z nizko tehnološkimi načini gradnje.”

Prejšnji članekRazmišljate o loputi za hišne ljubljenčke?
Naslednji članekDilema: menjati streho ali jo pobarvati?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.