Alarmni sistem: Vse kar rabite vedeti pred nakupom

Alarmi za hiše in tudi stanovanja preprečujejo nezaželen vstop in vdor v prebivališče. Varujejo hišo, ko vas ni doma in s tem tudi vse, kar je vrednega v njej. Pred leti je bil to privilegij bogatejših, zdaj pa je postal bolj dostopen in povpraševanje po alarmnih sistemih se veča iz dneva v dan. Kateri alarmni sistem izbrati in kaj so njegove prednosti ter slabosti?

Zakaj bi sploh imeli alarmni/protivlomni sistem?

 • Zaščita vas in vaših domačih
 • Zaščita domovanja in dragocenosti v njem
 • Mirnost ob daljši odsotnosti ali dopustu
 • Zmanjšani so stroški zavarovanja
 • Nadzorovanje možnih incidentov v okolici domovanja
 • Dodatki, ki preprečujejo vdor (npr. naključni avtomatski)

O alarmnem sistemu pa je najboljše premisliti predvsem, če boste imeli v hiši predmete večje vrednosti ali pa ste pogoste dlje časa odsotni od doma. Če pa ste še v začetni gradnji hiše, se je pametno o vgradnji pozanimati prej, saj lahko tako privarčujete kar zajeten kupček denarja.

Izbira alarmnega sistema

Obstajajo tri možnosti alarmnega sistema, žični, brezžični ter hibridni sistem. Ker je vsak objekt drugačen, je izbira odvisna od veliko dejavnikov. Velikost objekta, način gradnje, želje lastnika in ogroženost objekta so le nekatere izmed mnogih. Najboljše je, če se o tem, kot lastnik objekta, posvetujete s strokovnjakom, ki bo svetoval o izbiri in vsem ostalem. Vedno pa povprašajte sebe in družino po naslednjih vprašanjih:

 • Koliko senzorjev bo imel alarmni sistem?
 • Koliko uporabnikov bo imelo geslo?
 • Ali bo sistem samostojen ali del več sistemov?
 • Kakšna bo komunikacija ob alarm?
 • Koliko tipkovnic bo imel sistem in kje?
 • Kako podroben naj bo spomin dogodkov ob alarmu?
 • Ali bi se sistem v prihodnje širil?
 • Katere funkcije želimo imeti?
Alarmi preko pametnih naprav
Alarmi preko pametnih naprav

Vgradnja sistema

Sistem sestavljajo senzorji, centrala, sirena, tipkovnica, komunikacijske naprave in drugi dodatki (detektorji dima, plina, kamere ipd.).

Žični sistem je najlažje vgraditi med gradnjo hiše ali pa bodite pripravljeni na veliko vrtanja. Senzorje se razpelje po prostorih in poveže z nadzorno ploščo. Brezžični sistem pa predstavlja veliko bolj preprosto vgradnjo, saj zanje vrtanje ni potrebno. Večinoma se napajajo tudi preko baterije ali sončnih celic.

Žični sistem

Je najboljša izbira, ko je naš objekt še v procesu gradnje, saj je tako njegova inštalacija veliko lažja in cenejša. Ker je žični sistem omrežje žic in kablov, sta njegovi največji težavi poškodba hiše s strani tatov ali narave. Električni tokokrog (nizkonapetostni) teče med dvema točkama skozi okna in vrata doma ali drugih senzorjev. Ko se ta nenadejano odprejo ali se zazna gibanje, se tokokrog prekine, alarm pa zažene.

Brezžični sistem

S pomočjo radiofrekvenčne tehnologije in mobilnih podatkov se povezujejo senzorji in nadzorna plošča. Ko senzorji zaznajo gibanje, se alarm sproži in pošlje signal nadzorni plošči, ki zažene alarm. Vse možne dodatke lahko dodajate tudi leta po vgradnji brezžičnega sistema, saj imajo sodobni sistemi veliko število dodatnih funkcij, ki omogočajo vse to.

Cena alarmnega sistema

Če povemo na hitro se cene najpogosteje gibljejo med 300 € in 1200 €. Vse je seveda odvisno od želenega sistema, funkcij, velikosti objekta in dela. Kot pri vsaki stvari se lahko številke povzdignejo visoko pod nebo, a če ostanemo v nekem standardnem cenovnem razredu potem številke ostanejo take.

Prejšnji članekDilema: menjati streho ali jo pobarvati?
Naslednji članekPrihaja prvi Škodin električni športni terenec – Enyaq iV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.