Pozor, vse to ne sodi v malo čistilno napravo

Čistilne naprave igrajo ključno vlogo pri prečiščevanju odpadnih voda, da te niso škodljive za okolje. V uporabi so predvsem tam, kjer se nepremičnina ne more priključiti na kanalizacijsko omrežje oziroma kjer komunalna infrastruktura ni urejena. Delujejo s pomočjo čistilnih bakterij, ki opravijo svoje delo pri hitrem in učinkovitem predelovanju njihove vsebine. Da bo naprava delovala najbolj optimalno, morate poskrbeti za ohranjanje ravnovesja čistilnih bakterij, ki se lahko v nasprotnem primeru poruši.

Kaj ne sodi v malo čistilno napravo?

  • Stalen dotok meteorne vode, podtalnice, staljenega snega ali ledu, večje količine vroče vode nad 35 °C ter voda iz bazenov ali jacuzzijev zmanjšajo učinkovitost, saj preveč razredčijo vsebino.
  • Prav tako je nevarno izpuščanje kislin (pH pod 6,5) in močnih lugov (baz) (pH nad 8,5), saj lahko te zmanjšajo število potrebnih čistilnih bakterij.
  • Velika poraba antibiotikov lahko poruši ravnotežje v napravi.
  • V napravo ni dobro niti naenkrat odplavljati večjih količin soli, gnojnice živalskega izvora ter raznih strupov ali umetnih gnojil.

Pazljivi morate biti seveda tudi pri gospodinjskih odpadkih, saj določeni med njimi nikakor ne sodijo v odtoke

  • Mast, mineralno ali jedilno olje.
  • Bencin, topila za barve, močna barvila, odpadne barve ter snovi, ki močno smrdijo.
  • Odpadki hrane (biološki odpadki) spadajo na kompost in ne v odtok.
  • V odtok ne splakujemo vlažilnih robčkov, nerazgradljivega papirja, tekstilnih ostankov, paličic za ušesa, kondomov, šopov las ali damskih vložkov.
  • Pranje perila za malo čistilno napravo ni škodljivo, v kolikor se držimo navodil proizvajalca in zlasti tekočih pralnih praškov ne predoziramo, saj nekateri vsebujejo celo nevarna topila. Hkrati perite v intervalih in ne več strojev na dan, izogibajte pa se tudi uporabi čistil s klorom in kislinami.

Da se lahko učinkovito izognete nevarnim sestavinam v industrijskih čistilih in drugih pripravkih, preberite sestavo, ki jo najdete zapisano na embalaži. Tudi za vaše zdravje je bolje, da uporabljate biološka čistila, ali za čiščenje uporabite naravne nadomestke (kot so kis, citronsko kislino, sodo bikarbono, dodatek eteričnega olja).

Kako prepoznati, da je ravnovesje čistilnih bakterij porušeno in da mala čistilna naprava potrebuje vašo pomoč?

Najvidnejša posledica porušenega ravnovesja čistilnih bakterij je pojav neprijetnega vonja. Rešitev se skriva v praznjenju rezervoarja ter ponovnemu dodajanju bakterij z dodatkom posebnega biološkega preparata, katerega glavna sestavina so alge.

Če si torej ne želite ustvariti dodatnih stroškov in želite v prvi vrsti poskrbeti, da narave ne obremenjujete z nevarnimi odpadki v odpadnih vodah, potem poskrbite, da v vaše odtoke ne bodo zašle zgoraj našteti smeti.

VIRhttps://www.varcevanje-energije.si/
Prejšnji članekAli lahko garancijo uveljavljate tudi brez garancijskega lista?
Naslednji članekKlimatska naprava za idealne pogoje skozi vse leto
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.