Prednosti in slabosti pokončnih sesalcev

Prednosti in slabosti pokončnih sesalcev
Prednosti in slabosti pokončnih sesalcev Foto: bedya iz iStock

Pokončni sesalci so v številnih domovih in gospodinjstvih nadomestili klasične sesalce. Seveda, prinašajo kar nekaj prednosti, še posebej, če jih primerjamo s klasičnimi sesalci. Z napredkom tehnologije sesalcev je bilo omogočeno sesanje brez kabla, kar je obogatilo celoten segment. Še vedno pa si je vredno ogledati prednosti in slabosti določenih aparatur. Katere so najbolj pomembne prednosti in slabosti pokončnih sesalcev?

Prednosti pokončnih sesalcev

Enostavni za uporabo

Pokončni sesalci so postali oziroma ostali priljubljeni zaradi enostavne uporabe in uporabniku prijazne izkušnje čiščenja. Obstaja več različic, a v osnovi njihova oblika običajno vključuje ročaj in čistilno glavo, zaradi česar jih je enostavno potiskati in vleči po površinah. Vrtljive glave, ki so običajne pri mnogih pokončnih modelih, izboljšajo manevriranje in omogočajo premikanje okoli pohištva in ovir z minimalnim naporom. Seveda pa pokončna drža pri nas, uporabnikih, zmanjša obremenitev hrbta, kar prispeva k udobnejšemu procesu čiščenja.

Senior woman using vacuum cleaner to clean the house
Foto: PIKSEL iz iStock

Shranjevanje ne predstavlja težav

Pokončni sesalci so glavna izbira pri gospodinjstvih, ki se soočajo z manjko prostora. Njihova navpična oblika omogoča enostavno shranjevanje v omarah ali drugih zaprtih prostorih. Za razliko od večjih ali klasičnih sesalcev imajo ti pogosto prednost zaradi njihove zmožnosti prileganja v majhne prostore za shranjevanje brez žrtvovanja njihove zmogljivosti.

Čiščenje preprog spada med njihove adute

Ena od prednosti pokončnih sesalcev je njihova učinkovitost pri čiščenju preprog. Večina pokončnih sesalcev je opremljenih s krtačnim valjem, ki lahko stresajo in dvignejo umazanijo in ostanke globoko v vlaknih preprog. To močno sesanje v kombinaciji z vrtečo se krtačo zagotavlja temeljito in učinkovito čiščenje.

Udobje za uporabnika sesalca

Pri omembi sesanja ne pomislimo na udobje uporabnika, a je to udobje hitro v mislih, ko smo sredi celotnega postopka. Boleč hrbet in še kaj. Pokončni sesalci so zasnovani z mislijo na udobje uporabnika in ponujajo funkcije, ki povečujejo njihovo vsestranskost. Številni modeli imajo dodatne nastavke, podaljške in dodatke, ki olajšajo različna opravila čiščenja. Vse to zagotavlja, da se lahko uporabniki spoprimejo z različnimi izzivi čiščenja, ne da bi potrebovali več čistilnih naprav. Ta prilagodljivost je močno prispevala k priljubljenosti pokončnih sesalcev med potrošniki, ki so v iskanju celovitega in učinkovitega načina čiščenja.

Možnosti z vrečko in brez vrečke

Pokončni sesalci uporabnikom omogočajo prilagodljivost pri izbiri med možnostmi z vrečko in brez nje. Modeli v vrečah pogosto ponujajo higieničen način za odstranjevanje zbrane umazanije in smeti brez nereda. Po drugi strani pa modeli brez vrečk odpravljajo potrebo po nakupu vrečk, saj tako ponujajo stroškovno učinkovito in okolju prijazno rešitev.

A young Caucasian woman vacuums a kitchen floor using a cordless vertical vacuum cleaner, or electric broom. The maid is cleaning up the hostels cook room. One white female do cleanup of indoors.
Foto: Grigorev_Vladimir iz iStock

Slabosti pokončnih sesalcev

Teža in manevriranje

Medtem ko so pokončni sesalci na splošno zasnovani za enostavno uporabo, so lahko nekateri modeli razmeroma težki, kar lahko za nekatere uporabnike vsekakor predstavlja izziv. Teža postane še posebej opazna, ko sesalnik prenašate gor in dol po stopnicah ali ko je potrebno krmariti po ozkih prostorih.

Niso povsem vsestranski

Medtem ko so pokončni sesalci odlični na preprogah, je njihova učinkovitost na trdih tleh lahko nekoliko zmanjšana. Pogosto pokončni sesalci nimajo potrebnih nastavkov za učinkovito čiščenje trdih tal. Ta omejitev je lahko pomembna za gospodinjstva s kombinacijo preprog in trdih talnih površin, saj se bodo uporabniki morda morali zanesti na dodatna orodja ali alternativne metode čiščenja, da bodo dosegli želene rezultate.

Cleaning wooden floor with wireless vacuum cleaner. Handheld cordless cleaner. Household appliance. Housework modern equipment. High quality photo
Foto: Oleksandra Troian iz iStock

Omejitve shranjevanja

Navpična zasnova, ki prispeva k kompaktnemu shranjevanju pokončnih sesalnikov, je lahko tudi omejitev v določenih scenarijih shranjevanja. Medtem ko celotna zasnova sesalnika omogoča učinkovito shranjevanje, je včasih prav ta zasnova slabost.

Hrupnost pokončnih sesalcev

Pokončni sesalci na splošno povzročajo več hrupa med delovanjem v primerjavi z nekaterimi drugimi vrstami. Ta faktor hrupa je lahko pomemben za vsa gospodinjstva, ki želijo ostati v tišjem okolju ali imajo družinske člane, ki so med postopkom čiščenja občutljivi na hrup.

Možnost zamašitve

Pri modelih brez vrečke se lahko v smetnjaku in filtrih sčasoma naberejo dlake in umazanija, kar vodi do morebitnih zamašitev, če sesalca ne vzdržujete redno. Pogost je treba biti dosleden in natančen pri čiščenju, če ne želimo reševati težav, ko so že prišle predaleč. Če tega ne storite, se lahko zmanjša sesalna moč in splošna učinkovitost čiščenja.

The dog is watching the cleaning in the house with a vacuum cleaner. The dog runs away from the vacuum cleaner.
Foto: O_Lypa iz iStock

Cena pokončnih sesalcev

Pokončni modeli sesalcev višjega cenovnega razreda, zlasti tisti z naprednimi funkcijami in tehnologijo, so lahko razmeroma dragi v primerjavi z osnovnimi modeli ali drugimi vrstami sesalcev. Čeprav lahko začetna naložba zagotovi izboljšano zmogljivost in dodatno udobje, je vseeno pomembno pametno premisliti o nakupu višje cenovnih sesalcev. Za uporabnike je najbolj pomembno, da pri izbiri sesalca pretehtajo lastnosti in prednosti glede na njihove specifične potrebe.

Prejšnji članekNotranja senčila: Zakaj jih izbrati in katera izbrati?
Naslednji članekALU-PVC okna: Dejstva, ki govorijo v njihov prid

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.