Prednosti in slabosti domače pisarne

Domače pisarne so v zadnjem času doživele svoj velik preboj. Ko se je stanje s koronavirusom nekoliko umirilo, so se nekateri delavci vrnili v pisarne, drugi pa so vseeno ostali doma – vsaj kakšen dan v tednu. Zato smo preverili, katere so prednosti in slabosti domače pisarne, da se boste lažje odločili, katera verzija vam bolj ustreza.

>>PREBERITE VEČ: KAKO UREDITI DOMAČO PISARNO?

✔️ Prednosti ✔️

  • Ključna prednost je, da si prihranite pot do pisarne in se s tem izognete gnečam na cesti, prihranite dragocen čas in dodate svoj del pri ohranjanju čistejšega okolja. Posledično to seveda pomeni, da pri plači ne dobite nadomestila za prevoz na delo, vendar tega stroška seveda niti nimate.
  • Udobje je večje, zato je za tiste, ki sovražijo jutranje urejanje (iskanj oblačil, ličenje, urejanje pričeske ipd.), domača pisarni pravi raj.
  • Fleksibilnost in svoboda pri razporejanju svojega delovnega časa pri domačem delu pride resnično do izraza. Razen če tega ne preprečuje sama narava dela, lahko pri delu od doma kakšen dan začneš z delom kasneje, si vzameš več krajših pavz, urediš osebne opravke in podobno.
  • Več časa lahko preživite s svojimi bližnjimi, saj si prihranite pot ter čas vezan nanjo in ste praktično cel dan doma. Vendar pozor, to nikakor ne pomeni, da boste lahko med delom tudi varuška ali osebni pomočnik drugim članom družine. Takšna pričakovanja le povečajo napetost. Ključno je, da določite točne omejitve in čas, ki ga namenite delu. Prej kot naredite, prej končate in več časa bo na voljo za brezskrbno druženje.
  • Enako velja tudi za telovadbo, za katero imate pri delu od doma, več časa in priložnosti.
  • Olajšana je priprava in uživanje obrokov, saj sta domača kuhinja in hladilnik praktično na dosegu roke.

❌ Slabosti ❌

  • Distrakcije. Te so lahko prisotne tudi v pisarni, pa vendar, če niste pazljivi, lahko domače motnje bistveno vplivajo na kakovost vašega dela. Zato televizija, telefonski pogovori s prijatelji, pospravljanje ali drugi opravki, ki tudi sicer ne sodijo v vaš delovnik v pisarni, ne smejo biti prisotni niti doma.
  • Znižana aktivnost. To je morda lahko za nekatere prednost, vendar nam, gledano iz zdravo-življenjskega vidika, ne dela prav nobene usluge. Večurno sedenje, sprehod le med prostori, nepravilna drža in druge neaktivnosti lahko drastično povečajo možnosti za različne zdravstvene težave. Zato je izjemno pomembno, da ne pozabimo na dnevno dozo gibanja. To velja tudi takrat ko delamo v pisarni, še bolj pa ko delamo doma! Ne pozabimo iti na zrak in se razgibati.
  • Delo od doma prinese tudi socialno izoliranost. Ločenost od sodelavcev je sicer včasih povsem dobrodošla, vendar velikokrat tudi močno oteži procese reševanja težav, nesporazumov ali iskanja kreativnih rešitev. Občutek ekipne povezanosti velikokrat ključno vpliva na uspešnost določenih članov ekipe, zato je nujno, da poskusite ohranite čim več stikov s sodelavci. K sreči je to s sodobno tehnologije precej lažje, vendar nobena tehnologija (še) ne more nadomestiti človeškega stika.
  • Izjemno pomembno je, da uspete najti najbolj optimalno razmerje med delom in osebnim življenjem. Če delamo od doma se lahko obe področji hitro začneta prekrivati in težave iz službe prenesemo v osebno življenje. Zelo pomembno je, da do tega ne pride in da izkoristimo fleksibilnost, ki jo delo od doma ponuja.
VIRbusiness.com
Prejšnji članekTriki, da bo perilo dlje časa sveže in dišeče
Naslednji članekEndurance, električni poltovornjak je največji konkurent Teslinemu Cybertrucku

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.