Triki, da bo perilo dlje časa sveže in dišeče

Prepogosto pranje perila lahko poškoduje tkanine in ni ravno prijazno okolju. Poleg tega je neprestano pranje, likanje in zlaganje oblek, brisač in rjuh zamudno ter utrudljivo. Na srečo obstaja kar nekaj načinov, ki nam perilo lahko pomagajo ohraniti sveže več časa.

Količina perila

Vsakdo se je že kdaj poskusil znebiti večje količine perila tako, da je opral nabito poln stroj. S tem si žal ne boste naredili usluge, saj se perilo ob pomanjkanju prostora običajno ne opere dobro. Pralni prašek ali detergent in mehčalec velikokrat ostaneta na oblekah, kar lahko povzroči alergije in slabše dihanje tkanin. Lahko se zgodi tudi, da bodo oblačila še vedno imela neprijeten vonj.

Količina pralnih sredstev

Prevelike količine pralnega praška ali detergenta in mehčalca ne bodo bolje oprale, temveč bodo umazale vaše perilo. Stroj jih namreč ne bo uspešno spral, zaradi česar bodo ostala zalepljena na oblačilih, ta pa bodo na otip neprijetno lepljiva. Ta posledično ne bodo dihala, kot bi morala: zračna oblačila bodo povzročala občutek hladu, v tistih, ki ne dihajo, pa vam bo še bolj vroče kot sicer. Pri prašku, detergentu in mehčalcu uporabljajte načelo manj je več. Še bolje bo, če boste uporabili naravne in ekološke izdelke.

Pranje perila

 

Zaprite gumbe na rjuhah

Pred pranjem perila, obvezno zaprite vse gumbe na rjuhah. V nasprotnem primeru se manjši kosi perila lahko ujamejo v rjuho in se slabše operejo, lahko pa pride tudi do vozlanja. Navadite se zapirati tudi gumbe na oblačilih, saj se odprti gumbi med pranjem radi razrahljajo, luknje pa raztegnejo. Zapiranje velja tudi za zadrge: odprte zadrge lahko poškodujejo oblačila.

Ravnanje s kavbojkami

Poleg zapiranja zadrg pri kavbojkah velja še pravilo, da jih je dobro prati narobe obrnjene, tako se namreč bolje ohranijo. Kavbojk ni treba prati zelo pogosto: če se v njih niste ravno spotili, jih lahko nosite tudi do desetkrat, preden jih operete. Vmes jih lahko osvežite tako, da jih za nekaj ur obesite ven na zrak.

Dišave v omari

Oblačila, ki nekaj časa ležijo v omari, izgubijo prijeten svež vonj. Pri tem si lahko pomagate s posušeno lavando v omari, odprtim zavojem trdega mila in ostalimi namenskimi dišavami.

Osveževanje s kisom

Majhna količina belega kisa oblačila v omari ohrani sveža. V razpršilniku zmešajte enako količino kisa in vode ter oblačila obrnite narobe. Najprej poškropite čisto majhen del oblačila, da bi se prepričali, da tkanina in barva ne reagirata nanj. Če ne pride do sprememb, poškropite celotno oblačilo. Vonj po kisu bo izginil, ko se bo tkanina posušila.

 

Prejšnji članekAktivno do samooskrbe z zbiranjem in uporabo deževnice
Naslednji članekPrednosti in slabosti domače pisarne

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.