Domača pisarna: ni vseeno, kje delate

Te dni je vedno več ljudi prisiljenih delati od doma, le malo pa jih ima doma temu primerno urejen delovni kotiček. Udobje, svetloba in lokacija so še kako pomembni za nemoteno in učinkovito delo.

Za urejanje domače pisarne ima večina omejen proračun. Obstaja več načinov, kako pisarno ali delovni kotiček urediti, ne da bi pri tem zapravili celo premoženje.

Izberite lokacijo

Definirajte del stanovanja, v katerem želite ustvariti svoj delovni kotiček. Če lahko, izberite eno od sob. Lahko tudi del stanovanja pod stopnicami, garderobno sobo ali kateri koli neuporabljen kotiček stanovanja. Naj to ne bo jedilna miza, s katere boste morali večkrat dnevno umikati papirje, temveč prostor, v katerem bo vaše delo lahko potekalo nemoteno.

Če je le možno, izberite prostor ob oknu, da boste imeli vedno dostop do svežega zraka, hkrati pa izberite kotiček s čim več svetlobe in dobro osvetlitvijo v nočnih urah. Ne pozabite tudi na dostop do interneta!

Izdelajte načrt

Morda se vam bo sprva zdelo enostavneje prestavljati pohištvo, dokler ne boste zadovoljni, a vendar se je veliko bolj smotrno zadeve lotiti načrtovano. Prostor, ki ste se ga odločili spremeniti v malo pisarno, premerite podolgem in počez. Istočasno izmerite tudi pohištvo in izdelajte tlorisni načrt,

Kar lahko, izdelajte sami

domača pisarnaVeč pohištva in opreme kot boste izdelali sami, več boste prihranili. Prepleskajte stene, da prostoru vdihnete svežino, ali ga preoblecite v tapete. Če na podstrešju morda skrivate kakšno staro mizo, jo izvlecite izpod slojev prahu, zbrusite in prebarvajte. Prav tako prebrskajte, če se kje skriva kakšna odvečna polica, omarica, udoben stol … Morda imate kakšen stol odveč v sobi za goste ali hodniku? Cvetlične lončke lahko uporabite kot stojala za svinčnike, stare kartonske škatle pa lahko spremenite v stojala za papirje. V otroški sobi poglejte, če je morda kje kakšna polička ali predalnik, ki ga otroci morda ne potrebujejo več. Če potrebujete še kakšen kos pohištva, pa povprašajte prijatelje. Za pohištvo in opremo se lahko pozanimate tudi v podjetju, v katerem delate. Morda imajo na zalogi kakšno odvečno pisalno mizo, omarico ali pisalniški stol., morda vam bodo dovolili, da s seboj začasno odnesete monitor in slušalke ali tiskalnik, če ga pri delu potrebujete in ga nimate doma. Pozorni bodite le na dimenzije, da ne bo pohištvo preveliko za vaš izbrani kotiček v stanovanju.

Če boste od doma delali polni delovni čas, je svetloba izjemno pomembna, zato ne varčujte z žarnicami in osvetlitvijo. Pisarno si lahko opremite še z zvočnikom, da vas bo glasba pomirjala, ko ne boste na telefonu ali sredi sestanka, popestrite jo lahko s kakšno cvetlico, mnogim pa bo prav prišel tudi manjši tepih, saj nas med delom za računalnikom prav rado zebe ali pa manjši prenosni radiator ali ventilator za toplejše dni.

domača pisarna

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekViseči stol? Zakaj pa ne
Naslednji članekKako pravilno razkužiti vaše mobilne telefone in druge pametne naprave
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.