Endurance, električni poltovornjak je največji konkurent Teslinemu Cybertrucku

Lordstown Motors je pred kratkim razkril svoj paradni model, imenovan Endurance. Čeprav predstavitev ni bila tako glamurozna, kot to počnejo pri Tesli, pa je Lordstown poskrbel za kar nekaj zanimivosti v primerjavah teh dveh vozil. Elon Musk je s Teslo že pred sedmimi meseci predstavil svoj CyberTruck, a če bo šlo vse po načrtu, bo prvi na tržišču prav Endurance.

V novo obdobje s slovenskim motorjem

Endurance je rezultat desetletnega raziskovanja in razvijanja. Vodje podjetja Lordstown Motor trdijo, da Endurance od ostalih loči nekaj kar ostali nimajo. To je slovenska pomoč, ljubljanskega podjetja Elaphe. Nova generacija motorjev, ki bo povezana neposredno s kolesi, ki bodo vozilu pomagale premagovati spolzke in težke terene. Endurance bo tako imel sistem motorjev, ki je sestavljen iz najmanj delov. Pri obeh podjetjih tako pravijo, da je to najboljši tak izdelek na tržišču. To dokazuje tudi sodelovanje slovenske ekipe s podjetji Audi, Ford in drugimi. Več o sami tehnologiji (in-wheel) in podjetju, si lahko pogledate kar na njihovi spletni strani Elaphe.

Elaphe in-wheel - The highest performance direct-drive in-wheel motors

Primerjava: Endurance in CyberTruck

Vsako električno vozilo, ki bo v prihodnosti izšlo, bo naletelo na primerjavo s Teslinimi vozili. S podatki, ki so znani pri Endurancu in Cybertrucku, smo sestavili spodnjo tabelo. Čeprav sta oba avtomobila že zelo blizu same izdelave, so podatki pod vprašajem. Načeloma pa se tudi po izdelavi ne bi smeli preveč razlikovati.

52,500

CENA ($)

39,900 – 69,900
+ 8,000 (avtopilot)

600

KONJSKA MOČ (hp) 690 – 800

/

TEŽA (kg)

1600

AC: 10 ur DC: 1,5 ur

ČAS POLNJENJA

AC: 13 ur DC: 27 minut

400 km

DOSEG

do 800 km

5

SEDEŽI

6

3,4

VLEČNA MOČ (t)

3,4 – 6,3

130 km/h

HITROST (km/h)

175 – 190

170 – 200 cm

TOVORNI PROSTOR (m3)

2,8

4 električni motorji POGON

1, 2 ali 3 motorji

Konkurenca bo velika

Lordstown Motors Debuts the Endurance | Special Features 6-25-20

Endurance bo proizvajan v Lordstownu, v Ohiu. Tovarna se razprostira na 575 tisoč m2 in zmožnost prozivodnje 420 tisoč avtomobilov na leto. »Ime Endurance (vzdržljivost) je prejel prav zaradi samega pomena besede. Poleg tega pa smo ime namenili tistim, ki ga bodo vozili in zaradi tistih, ki so vozila ustvarili,« je povedal Steve Burns, vodja Lordstown Motors. Z izdelavo bodo začeli sredi leta 2021 in pričakujejo, da bo Endurance prvi električni poltovornjak, ki bo zapeljal na cesto.

Lordstown Endurance
Lordstown Endurance

A konkurenca bo velika, saj se poleg Teslinega Cybertrucka želi na tržišče preriniti več kot deset različnih proizvajalcev. Naslednji dve leti bosta v svetu električnih pick-up vozil tako izredno zanimivi.

Primerjava z vozili na gorivo

S pomočjo denarne injekcije podjetja GMC, je pred skoraj letom dni štartal tudi Lordstown Motors. Na svoji spletni strani ponujajo vpogled v izdelavo, predstavitve in vse ostale poglede ustvarjanja v avtomobilski industriji. Na veliko odobravanja pa je naletela njihova tabela primerjav električnega Enduranca z poltovornjaki na gorivo.

Primerjava s Fordom
Primerjava s Fordovo različico 150, ki se poganja na gorivo.
Prejšnji članekPrednosti in slabosti domače pisarne
Naslednji članekPohištvo iz ratana za dom in vrt

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.