Pred odhodom na dopust obvezno storite naslednje

Poletje je v polnem razmahu in zdaj je čas letnih dopustov. Preden se za dalj časa poslovite od svojega doma, poskrbite za varnost vašega premoženja.

  • O lokaciji, kam odhajate, se nikar ne bahajte prek družbenih omrežij – s tem izdajate (ali vsaj namigujete) na vaš finančni status.
  • Ne omenjajte, kdaj vas ne bo doma, koliko časa boste odsotni, kdo vse gre z vami.

Naj vaš dom ne izgleda kot zapuščena nepremičnina

Poskrbite, da bo, ko boste vi na dopustu, vaš dom videti, kot da je nekdo doma. Ne zastirajte žaluzij ali rolet do konca. Če imate sicer psa, lahko pred vrati (ali na sicer običajnem mestu) pustite posodico z vodo za psa. Pri tistih, ki živite v hiši, je priporočljivo namestiti senzorsko luč.

Ključ od doma pustite nekomu, ki mu zaupate. Občasno naj izpraznijo nabiralnik, prižgejo luči, odprejo okna in prezračijo dom. Tako bo videti, kot da je kdo doma. Obiski naj se zgodijo ob različnih urah, da si nepridiprav ne more izdelati ‘časovnice’.

KNa spletni strani Policije svetujejo, da o svoji odsotnosti obvestite sosede.

Varovanje

Tehnično varovanje: vgradite sodobno ključavnico, dotrajana vhodna vrata zamenjajte z boljšimi protivlomnimi, omislite si prečno zaporo, alarmno napravo, volanski drog, najemite sef, v katerega lahko shranite vse vrednejše predmete. Vsak ukrep je koristen.

Izberite ustrezno alarmno napravo. Na voljo so že številne ugodne rešitve, a kljub vsemu ne izbirajte le na podlagi cene. Izberite napravo z možnostjo obveščanja po telefonu, da boste vedeli, če se v vašem domu kaj dogaja. Lahko se tudi dogovorite z varnostnim podjetjem, da naprava obvesti tudi njih in da posredujejo v primeru javljanja vloma ali poskusa vloma. Dom pa na vidnih mestih označite z nalepkami, da objekt varuje varnostno podjetje.

Kaj pa na dopustu?

Resda je dopust namenjen sprostitvi, a ne pozabite na varnost.

  • Večjih zneskov denarja ne razkazujte,
  • skrbno pospravite vse svoje dokumente in vredne predmete, tehnologijo,
  • torbica ali nahrbtnik naj bo vedno zaprt. Torbica naj bo takšna, ki se zapira na zadrgo.

Ne pozabite zavarovati nisti svojega avtomobila!

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekOdstranite plesen brez drgnjenja
Naslednji članekNajmočnejša rešitev za strmo streho
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.