V manj kot 10 sekundah za več tisoč evrov škode

ključ avto

Da, le kakšnih 10 sekund nepazljivosti je dovolj, da nepridiprav vlomi v vaše vozilo in iz njega odtuji vredne predmete ter vam povzroči obilo preglavic in premoženjske škode. 

Vlomilci lahko v vaš avto pridejo tako, da razbijejo steklo, z izvijačem uničijo ključavnico, uporabljajo pa tudi posebne motilnike, ki bodisi preprečijo, da bi se vaš avto ob uporabi daljinskega zaklepanja zares zaklenil, bodisi preberejo kodo vašega ključa in omogočijo vlomilcu, da lahko vaše vozilo mirno odklene in odpelje.

Pomnite: Če slučajno pride do vloma, takoj pokličite 113 in povejte, kaj se je zgodilo in kje. Do prihoda policije ne pospravljajte ničesar, ne prestavljajte predmetov in ne premikajte vozila, saj lahko uničite pomembne sledi in dokaze, ki lahko privedejo policiste do storilca.

Odgovornost je tudi na vaši strani

Le redko se vlom zgodi kar tako, na slep’. Najpogosteje je povod za vlom v osebno vozilo pozabljena torbica na sedežu, denarnica  na polički, vredni predmeti, ki so postavljeni na vidno mesto (očala, mobilnik, računalnik, fotoaparati, tablični računalniki …). Zato Policija polaga vsem na srce:

 • Torbic, kovčkov in drugih predmetov ne puščajte na policah, sedežih ali na drugih vidnih mestih. Ti predmeti so vaba za tatove; varneje bodo shranjeni v prtljažniku. Zlatnina, denar, kreditne kartice, čeki in dokumenti ne sodijo v predale vozila.
 • Predmeti v vrečki ali torbici, ki sicer niso dragoceni, so lahko vaba za storilce, saj ti ne vedo, kaj je v vrečki ali torbici. Povzročena materialna škoda bo v tem primeru večja, kot je vrednost odnesenih predmetov.
 • Prtljago naložite v vozilo tik pred potovanjem. Ne puščajte prtljage na strehi avtomobila.
 • Če je le mogoče, ne puščajte ključev v avtomobilu brez nadzora (avtopralnice, servisi …). Preprečili boste ponareditev ključev in tatvino vozila.
 • Ko zapuščate vozilo, zaprite vsa okna in vrata ter obvezno zaklenite vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo.
 • Če imate možnost, izvlecite avtoradio ali odstranite prednjo ploščico, ki je ne puščajte v vozilu.
 • Vključite alarmno napravo.
 • Nikoli ne puščajte ključa v kontaktni ključavnici, tudi če zapustite vozilo le za hip.

Vsak podatek šteje

V primeru, da so vlomili v vaše vozilo ali ste bili priča vlomu v drugo vozilo, si poskusite zapomniti (ali zabeležite, če je mogoče) čim več podrobnosti. Posebej koristni so naslednji podatki, poudarjajo pri Policiji:

 • osebni opis sumljivih oseb (spol, starost, velikost, obleka, posebne značilnosti obraza, hoje, govora in drugo);
 • registrsko številko, barvo, znamko in tip vozila;
 • smer pobega vlomilcev;
 • zunanjosti in notranjosti vozila se ne dotikajmo, saj lahko uničimo sledi storilca;
 • natančno opišemo ukradene predmete;
 • povejmo tudi, če smo pri tatvini zalotili storilca.

Vlomi se velikokrat zgodijo predvsem v poletnem času, ko smo bolj dopustniško razpoloženi, po drugi strani pa na nas vpliva tudi vročina, zaradi katere smo morda manj zbrani in posledično ne namenimo dovolj pozornosti varovanju svoje lastnine. Nemalokrat se zgodi, da parkiramo avtomobil in pozabimo do konca zapreti okno, ali pa – ker samo na hitro nekaj skočimo – ‘pozabimo’ pospraviti v predal svoja nova očala, denarnico … Tatovi imajo tako poleti na račun naše zmedenosti polne roke dela.

Varovalne naprave

Vozila imajo običajno vgrajeno vsaj eno varovalno napravo, pa naj bo to alarm, blokada motorja, zaklepanje volana ipd. Če take naprave na vozilu nimamo, nam jo lahko naknadno vgradijo strokovnjaki. Ob nakupu varnostne naprave s potrdilom o kakovosti, določene zavarovalnice priznajo celo popust pri sklepanju kasko zavarovanja.

Vrste varovalnih naprav

Ločimo elektronske in mehanske varovalne naprave.

 1. Elektronske

Med elektronske varovalne naprave sodijo aalarm, ki zvočno opozarja in blokira motor, blokada motorja, lahko tudi drugi elektronski sklopi, s čimer se onemogoči zagon vozila, pa tudi sistemi za nadzor gibanja vozila. Ena od možnosti je tudi, da v avtomobil nastavimo posebno kamero s senzorjem gibanja.

2. Mehanske

Med mehanske varovalne naprave štejemo kljuke za zaklepanje volana oziroma ene izmed stopalk, volanski drog, ključavnico za zaklepanje menjalnika, stikalo, s katerim onemogočimo vžig motorja ali delovanje črpalke za gorivo, pa tudi ventil za blokiranje zavor. Čeprav vam lahko razbijejo steklo ali poškodujejo ključavnico (kar utegne nakopati precej stroškov, še posebej če imate v avtomobilu elektronsko zaklepanje), vam vsaj ne morejo odpeljati vozila.

Koristno je …

Vozilo, če je le mogoče, parkirajte na osvetljenem mestu. Dober način, kako odgnati potencialne vlomilce, je tudi namestitev luči, ki deluje na senzor. Če se bo kdo smukal okoli vašega avta, se bo znašel pod snopom svetlobe, in tako je veliko bolj verjetno, da bo raje zapustil kraj, kot pa tvegal, da ga opazijo vaši sosedi.

Nikakor v vozilu ne puščajte dokumentov, kot so prometno dovoljenje, zelena karta, zavarovalna polica in servisna knjižica..

Kaj pravi statistika?

Kot navajajo na spletni strani policija.si, v Sloveniji vsako leto ukradejo oziroma odvzamejo 1.500 vozil, od tega več kot 60 odstotkov na območju PU Ljubljana. Večina tatvin se zgodi ponoči – med 23. in 5. uro. Policiji uspe izslediti le okoli četrtino vseh. Najpogosteje so tarče tatov avtomobili znamk Volkswagen in Renault, pa tudi Audi, Mercedes, BMW, Opel. 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekLeta 2030 bomo imeli leteče avtomobile
Naslednji članekOdstranite plesen brez drgnjenja
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.