Vse, kar potrebujete za popolno martinovanje

vino piščanec večerja martinovo
Foto: ahirao_photo iz iStock

Martinovo je tradicionalni praznik, ki ga spremljajo druženje, dobra hrana in seveda mlado vino. To je namreč čas, ko se družine in prijatelji zberejo, da skupaj proslavijo obilno trgatev grozdja in to je čas, ko naj bi mošt postal vino.

Da bi vaše martinovanje resnično blestelo, lahko poskrbite za udobno in gostoljubno okolje, ob tem pa izkoristite vinske vitrine za pravilno shranjevanje in postrežbo vina. V nadaljevanju najdete nekaj nasvetov, kako pripraviti svoj dom za martinovanje in goste v jesenskem duhu. Pa veste, katera vina se hrani in postreže pri kateri temperaturi?

Opremite svoj prostor s praznično dekoracijo

Oživite svoj dom z jesenskimi in martinovimi dekoracijami. Uporabite sveče, buče, sveže cvetje, vejice z jesenskim listjem in druge dekorativne elemente, ki ustvarjajo praznično vzdušje. Na mizo postavite praznično pogrinjek z jesenskim motivom, da bodo gostje uživali v prazničnem vzdušju.

Poskrbite za toplino in udobje

Jesenski večeri so lahko hladni, zato poskrbite za toplino in udobje v notranjosti. Postavite odeje in blazine na stole in kavče, tako da se gostje lahko sprostijo in ogrejejo ob kozarcu vina. Imate kamin? Zakurite ga in ustvarite prijetno vzdušje.

Razmislite o prigrizkih in hrani

Na martinovo naj bi si privoščili hrustljavo zapečeno perutninordeče zelje in mlince, vse skupaj pa naj bi zalili s kozarcem novega vina. Včasih se je za martinovo tradicionalno pripravila pečena gos, vse pogosteje pa se na mizi znajdejo tudi pečena raca, puran, petelin in piščanec. Pogrnite mizico, postrezite suho meso, sir, oreščke, sveže sadje in kruh. Kostanj bo odlična popestritev.

Vinska izbira

Martinovanje brez vina ni pravo martinovanje. Poskrbite za raznoliko izbiro vin, vključno s suhimi in sladkimi vini. Za piko na i lahko organizirate tudi degustacijo vin, da bodo gostje lahko uživali v različnih okusih in aromah.

moderna kuhinja z vinsko vitrino
Foto: sl-f on iStock

Vinske vitrine in pravilna temperatura

Vinske vitrine so odličen dodatek za shranjevanje in postrežbo vina. Poskrbite, da imate primerno shranjena vina in jih postrezite pri pravilni temperaturi. Na primer:

  • bela vina so običajno postrežena pri temperaturi med 8 in 12 stopinj Celzija,
  • rdeča vina zahtevajo nekoliko višjo temperaturo, običajno med 15 in 18 stopinj Celzija,
  • za šampanjec ali penine je priporočljiva nižja temperatura, okoli 6-9 stopinj Celzija.

Glasba in zabava

Izberite glasbeno ozadje, ki bo ustvarilo prijetno vzdušje. Lahko je to tradicionalna slovenska glasba ali vaša najljubša glasba za sproščeno vzdušje. Če želite, lahko pripravite tudi družabne igre ali aktivnosti za goste.

Varnost in odgovorno pitje

Zavedajte se, da martinovanje vključuje uživanje alkohola. Poskrbite za prevoz za goste, ki so pili alkohol in ne smejo voziti, in spodbujajte odgovorno pitje. Ponudite tudi alkoholne alternative za tiste, ki ne pijejo alkohola.

Alkoholne ključavnice: Avto bo vžgal le, če ne boste pili

S pravilno pripravo, gostoljubjem in ustrezno vincem, ki se bo na ustrezno temperaturo pohladil v vinski vitrini, boste ustvarili nepozabno martinovanje, kjer se bodo vaši gostje počutili dobrodošle in bodo uživali v jesenskem duhu ob pravilno postreženem vinu. Martinovanje je čas, ko se povežemo s prijatelji in družino, zato izkoristite to priložnost in ustvarite čudovite spomine.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKdaj je čas za zadnjo košnjo trate?
Naslednji članekPrezračevalni sistem: Učinkovita in trajna rešitev za zdrav dom
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.