Alkoholne ključavnice: Avto bo vžgal le, če ne boste pili

alkohol vožnja nadzor
Foto: marefoto iz iStock

Evropska uredba o splošni varnosti vozil določa, da morajo biti od 6. julija 2022 vsi novi tipi vozil, od 7. julija 2024 pa vsa nova vozila na evropskem trgu opremljena z naprednimi varnostnimi sistemi, med katere sodi tudi tehnična predpriprava za namestitev blokirne naprave (alkoholne ključavnice) za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola. Tudi predlog Resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2023 – 2030 predvideva preučitev možnosti uvedbe alkoholnih ključavnic.

Kaj pa Slovenija?

Dr. Igor Šoltes, državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje, je povedal, da Ministrstvo za pravosodje podpira vse načine, ki bodo zmanjšali obravnavo posameznikov v kazenskih in prekrškovnih postopkih, kar končno pomeni manj poseganja države v temeljne človekove pravice oseb v kaznovalnih postopkih. “Slovenci se namreč nekaterih tradicijam, med njimi je žal tudi uživanje alkohola, težko odpovemo, zato se morda rešitev za uspešnejše zmanjševanje vožnje pod vplivom alkohola skriva ravno v napravi, ki je tema današnje konference,” je ob tem dodal državni sekretar in povedal, da si na ministrstvu stalno prizadevajo, da bi bile kaznovalne sankcije določene v skladu z načelom sorazmernosti in na način, da niso pretirano represivne, vendar še vedno odvračalne oziroma učinkovite.

“Žal večkrat slišimo, da sankcioniranje v kazenskem postopku ni ustrezno, da je obravnava v kazenskem postopku zaradi izrekanja pogojne obsodbe »ugodnejša« od obravnave v prekrškovnem postopku, kjer se storilcu izrečeta globa in kazenske točke. Pa vendar uradna statistika kaže drugačno sliko: v letu 2022 je bilo v 65 odstotkih kazenskih obsodb izrečena denarna kazen, v 20 odstotkih nepogojna zaporna kazen in le v 15 odstotkih pogojna zaporna kazen,” je povzel dr. Šoltes in poudaril, da je seveda treba z več vidikov preučiti sam način uvedbe te ključavnice.

Mednarodno konferenco o preučitvi možnosti uvedbe alkoholnih ključavnic kot dopolnilnega prekrškovnega ukrepa oz. rehabilitacijskega programa za osebe, ki jim je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja in so jim bile izrečene kazenske točke zaradi vožnje pod vplivom alkohola, je na Izpitnem centru Ljubljana organizirala Javna agencije Republike Slovenije za varnost prometa.

Napihaj O.O in pojdi na koncert

Ministrstvo za zdravje in Policija letos že osmič izvajalta akcijo za manj popitega alkohola in manj opitih voznikov na slovenskih cestah. Med 6. in 12. novembrom 2023 policisti po vsej Sloveniji izvajajo poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, cel november pa skupaj ozaveščajo o pasteh prekomernega pitja alkohola. Akcija se bo zaključila s tradicionalnim koncertom Slovenija piha 0,0. Na tokratnem koncertu, ki bo 6. decembra v ljubljanskem Kinu Šiška, bosta skupaj nastopila Policijski orkester in Hamo.

Tukaj preveri, kako lahko še prideš do vstopnic.

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKam z bučami po noči čarovnic?
Naslednji članekIzbrati svetlo ali temno kuhinjo? Takšni so trendi

Urednica portala MojPrihranek.si

1 komentar

  1. Kaj bo bolje? To je vsiljivo najedanje volje voznikov. Kaj če pred semaforjem „crkne“ in ovira promet!! Mularija bo to delala namerno, za hec. Zadeva bo vezana na video obraz voznika med vožnjo. Bolje, da v mejah normale motor vžge, kar je več alkohola pa ključavnica ne odklene in avtomatsko pokliče prometno policijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.