Kdaj je čas za zadnjo košnjo trate?

odstranjevanje listja s trave jeseni
Foto: Maksym Belchenko iz iStock

Zaradi razmeroma visokih temperatur je letos rast trave bolj izrazita, vseeno pa moramo biti previdni pri izbiri časa košnje zaradi obilice padavin. Kako negovati travo v pozni jeseni in kdaj je čas za zadnjo košnjo?

Košnja pred zmrzaljo

Jeseni pazimo, da trate ne kosimo, ko so bilke še mokre, saj jo lahko tako poškodujemo. Počakajmo raje na vetroven dan, ko se bo trata hitreje posušila in tedaj pokosimo na višino približno 5 cm in ne niže, da bo lažje prezimila. Če bi ostala predolga, bi se polomila pod težo snega pozimi, poškodovale bi se lahko tudi korenine.

Zadnjo košnjo opravimo čim kasneje, a pred zmrzaljo. Po prvi slani travo pustimo počivati. Po prvi zmrzali se izogibamo tudi hoji po trati, da ne poškodujemo koreninskega sistema.

Odstranite listje in odpadke

Jeseni se na trati lahko nabere veliko listja, vejic. Redno jih odstranjujte, da preprečite, da bi se trava zadušila. Mokro listje začne kaj hitro gniti. Z rednim odstranjevanjem preprečite razvoj plesni.

Če je listja na trati resnično malo, lahko čezenj zapeljete s kosilnico, da ga zdrobite. To je priporočljivo le ob dovolj visokih temperaturah. Priporočljivo je, da listje drobimo ko je suho in tik pred dežjem. Drobir se namreč le ob dovolj visokih temperaturah lahko razgradi, dež vse skupaj pospeši, poseden med travne bilke pa zagotavlja hranila.

Gnojenje trate jeseni

Pred zimo je koristno gnojiti travo z jesenskim gnojilom, ki ni dušikovo, ampak je bogato s fosforjem in kalijem. Takšno gnojilo bo zagotovilo, da bo trava prejela potrebne hranilne snovi za hladnejše mesece in bo lažje prezimila. Gnojimo obvezno preden temperatura zraka pade pod 0 stopinj Celzija, in to po možnosti pred dežjem.

Prezračevanje trate

Trato je jeseni priporočljjivo prezračiti, a smo za to opravilo letos že prepozni. Po zračenju in posuvanju s kremenovim peskom bi morala imeti trava še nekaj tednov na voljo za intenzivno rast, saj preztračevanje predstavlja šok, tega pa letos ni več pričakovati.

Zalivanje

V jeseni je pomembno, da trate ne zalivamo preveč. V primeru sušne jeseni naj bo zalivanje zmerno, da preprečimo gnitje korenin, ob letošnjem izobilju dežja pa lahko na to opravilo tudi pozabimo.

Z ustrezno pripravo in nego bo vaša trata dobro pripravljena na zimo, in ko se sneg stopi in pomlad pride, se bo ponovno začela obnavljati in rasti. Pravilna nega v jeseni bo pripomogla k lepi in zdravi trati v prihajajočem letu.

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTrajni izdelki zahvaljujoč EKO-DIZAJNU
Naslednji članekVse, kar potrebujete za popolno martinovanje
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.