Talna obloga z izjemnimi lastnostmi

Plutovinasta tla

Odločitev, katero talno oblogo izbrati, nikakor ni preprosta. Obloga mora biti primerna glede na to, na kakšno podlago jo polagamo, v kateri prostor, ali imamo napeljano talno ogrevanje ali ne, ali je v prostoru več ali manj vlage, pa tudi, kakšnim temperaturam bo obloga izpostavljena. Material, na katerega verjetno marsikdo niti ne pomisli, je pluta, ki je načeloma primerna za prav vsak prostor v hiši. Odlikuje jo tudi odlična zvočna in toplotna izolativnost.

Naraven material

Pluta je popolnoma naraven material. Pridobiva se iz lubja plutastega hrasta. Lupljenje načeloma poteka ročno, ob lupljenju pa se dreves ne poškoduje. Nasprotno – olupljeno drevo lahko iz zraka posrka še več CO2.

Domačnost

Pluta je na otip prijetna in topla ter povečuje občutek domačnosti. Tla, ki so obložena s pluto, so prijetna za hojo, saj so mehka, a naj vas to ne zavede. Pluta je trpežna in odporna ter prenese tudi velike obremenitve – podobno se obnaša kot parket.

Primerna je za polaganje tako v spalnih prostorih kot v dnevni sobi, hodniku, kabinetu ali pisarni. Odlično se izkaže tudi v prostorih, kjer je več vlage, recimo v kopalnici, kleti, kuhinji.

Obdelava

Pluto, kot omenjeno, pridobivamo z lupljenjem plutastih hrastov. Pluto se obdela s segrevanjem granulatov zmlete plutovine in nato stisne pod visokim pritiskom, da se dobi trden in obstojen material. Pri postopku se ne dodaja umetnih snovi, zato je pluta ena najboljših izbir, če želimo uživati v naravnih materialih. Obenem je kot vir obnovljiva in iz trajnostnega vidika zagotovo odlična izbira.

Ena izmed njenih dobrih lastnosti je tudi, da je hipoalergena in kot taka primerna za alergike in astmatike. Je preprosta za čiščenje in mogoče jo je obnavljati, tako kot parket.

Polaganje plute

Pluto polagamo na ravno in trdno podlago. Če tla niso dovolj ravna, jih je treba zravnati z izravnalno maso.

Plošče se na podlago lepi z lepilom. Ko so plošče položene, se jih prelakira z ustreznim lakom. Plošče se lahko polaga tudi plavajoče.

Izbira

Ne drži, da je na voljo v le eni barvi. Najdete jo bolj rjave barve, krem ali v naravnem vzorcu, na voljo pa so tudi v imitaciji lesa, tako da je izbira zares velika.

Če si torej želite talne obloge, ki bo prijetna za hojo, trpežna in naravna, vas talna obloga iz plute zagotovo ne bo razočarala.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekLetos beležili najvišji dobiček doslej
Naslednji članekNagrajena inovacija vam lahko spremeni življenje – na bolje!
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.