Letos beležili najvišji dobiček doslej

daljnovod

Skupina Gen I je v letu 2020 ob rekordni prodaji 127,4 teravatnih ur električne energije, presegla vse načrte ter ustvarila 15,4 milijona evrov čistega dobička, kar je največ doslej. Ob tem skupina poroča, da so lani ustvarili 2,1 milijarde evrov prihodkov, poslovni izid pred davki (EBITDA) pa je znašal 32 milijonov evrov in je bil za 40 odstotkov višji kot leto poprej. Ob tem je skupina beležila še rast kapitala preko 100 milijonov evrov in ohranjala nizko neto finančno zadolženost.

Na voljo so brezogljični viri energije

“V Gen I se zavedamo odgovornosti, ki jo imamo do varovanja okolja in ohranjanja planeta. Zato smo se s pričetkom leta 2021 povsem odpovedali fosilnim virom energije, vsem odjemalcem pa omogočili izbiro med brezogljičnimi viri elektrike – soncem, vodo in jedrsko energijo. Tako že drugi mesec zapored prejemajo izključno brezogljično elektriko,” je na virtualnem srečanju s poslovnimi partnerji dejal predsednik uprave, Robert Golob.

Postavili prvo samooskrbno skupnost

Lani so predali v uporabo še 850 sončnih elektrarn za samooskrbo, tako da več kot 2100 individualnih hiš proizvaja električno energijo s sončnimi elektrarnami Gen I. Poleg tega so uporabnikom pomagali pridobiti za 1 milijon evrov kohezijskih nepovratnih sredstev. Potem ko so pred časom predstavili prvo sončno elektrarno na večstanovanjskem objektu na Jesenicah, so lani postavili še prvo samooskrbno skupnost v Budanjah pri Ajdovščini.

Kljub koronakrizi povečali vlaganja in znižali ceno za odjemalce

V preteklem letu je rast prodaje električne energije znašala 70 odstotkov in dosega skoraj 10-kratnik porabe v celotni Sloveniji. Kljub koronakrizi so preteklo leto povečali vlaganja v digitalizacijo in podatkovno analitiko in obenem svojim odjemalcem, ki imajo po zatrjevanju Gen I že tako najnižje cene na trgu, za tri mesece cene odjema energije še dodatno znižali za 15 odstotkov. Preko 180 tisoč odjemalcev je pri izdatkih za električno energijo tako prihranilo več kot 2 milijona evrov. “V kriznem obdobju ni čas za kovanje dobička, temveč moramo pokazati solidarnost z najranljivejšimi skupinami,” je še dejal Golob.

 

VIRSTA
Prejšnji članekKaj je FID stikalo?
Naslednji članekTalna obloga z izjemnimi lastnostmi
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.