Razlog, zakaj je pomembno, da so vrata izolirana

Slabo izolirana vrata in okna, ki po možnosti slabo tesnijo, lahko povzročijo celo večje toplotne izgube kot nekakovostna izolacija fasade. Če se velikorat posveča veliko pozornost izbiri najoptimalnejših oken za dom, je prav toliko pozornosti vredno posvetiti tudi vhodnim vratom in se ne osredotočiti le na taka, ki so vam všeč.

PREBERITE VEČ:

Kaj pomeni toplotna izolativnost?

Gre za podatek, ki pove, koliko energije prepusti material na kvadratni meter, če se temperatura zniža za 1 stopinjo Celzija. Izraža se torej s faktorjem toplotne propustnosti materiala in sicer v enoti Watt na meter Kelvina.

Kolikšna naj bo izolativnost?

Pri vhodnih vratih je priporočljiva prepustnost (U) nekje do 1,3 W/m2K ali največ 1,4 W/m2K, pri pasivnih hišah pa do 1 W/m2K.

Les, kot naravni material, velja za izredno dober toplotni izolator, če ga primerjamo s PVC-jem in aluminijem.

PVC vhodna vrata

PVC vhodna vrata so ena najpogostejših izbir poleg lesenih vhodnih vrat. Cenovno so ugodna in preprosta za vzdrževanje ter imajo dolgo življenjsko dobo. Primerna so za vgraditev tako v starejše objekte kot za novogradnje in nizkoenergijske hiše.

Imajo dobro toplotna in zvočna izolativnost, v primerjavi z lesenimi pa so dobro odporna na UV žarke in vremenske vplive.

Ker običajno dobro tesnijo, se, če ni v stavbi urejeno ustrezno zračenje, lahko pojavijo pretirana vlažnost, kondenz in posledično plesen.

PREBERITE VEČ:

Lesena vhodna vrata

Les je naravni material in pogosto so lesena vrata izbira za bolj klasično zasnovane objekte in starejše objekte, lahko pa se jih vključi tudi v moderno arhitekturo. Lesena vrata imajo v primerjavi s PVC boljšo toplotno izolativnost. Njihova toplotna prehodnost je običajno med 1,1 – 1,3 W/m2K.

Les in ALU

Les se lahko kombinira tudi z aluminijem. Vrata, ki so kombinacija les-ALU, dobro spajajo tradicionalno in moderno. Aluminij na zunanji strani varuje pred vremenskimi vplivi, les daje pridih domačnosti na notranji strani, hkrati pa materiala skupaj ustvarjata vrata, primerna tudi za pasivne in nizkoenergijske objekte.

ALU vhodna vrata

ALU vhodna vrata so v primerjavi z lesom in PVC bolj odporna na vremenske vplive. Zaradi modernega videza, široke palete barv, v katerih so na voljo (RAL lestvica), so vse bolj priljubljena. So zelo dobro izolativna in primerna tudi za nizkoenergijske hiše. Pri obojestransko prekriti izvedbi krila, ki nima steklenega izreza, lahko znaša toplotna prehodnost do okoli U=0,8 W/m2K, pri enostransko prekriti izvedbi krila, prav tako brez steklenega izreza, pa tudi manj, kar jih uvršča v sam vrh, kar zadeva toplotne prehodnosti.

Čeprav velja, da polnilo iz stekla pomeni velike izgube, je razvoj privedel to točke, kot tudi stekleni elementi dobro ščitijo pred vdiranjem toplega ali mrzlega zraka v prostor.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKaj nikakor ne sodi v mikrovalovno pečico
Naslednji članekHiter postopek kitanja sten

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.