Hiter postopek kitanja sten

Notranjost bivalnega prostora najlažje osvežimo prav s prenovo sten. A največkrat se tu pojavi težava zaradi neustrezne podlage oziroma stene, ki jo bo treba popraviti. Le tako bodo steno, kar se da lepe in gladke. Pred samim beljenjem pa ne smemo pozabiti na zelo pomembne korake, ki niso le priprava podlage, glajenje sten in kitanje.

Prvi korak: Priprava podlage

To je tako imenovano mehansko odstranjevanje. Odstranimo slabo oprijete ali odstopajoče omete, tapete in napihnjene dele sten. Najlažje to storimo s kovinsko lopatico, brusnim papirjem, žično krtačo ali pa kar z brusilnim strojem. Poleg ometa in tapet pa je pametno odstraniti tudi stare žebljičke, vijake in druge elemente, ki naj jih ne bi potrebovali.

Če so na starih stenah ostanki barvic, kred ali drugih stvari, jih je pametno umiti z vlažnimi gobami ali krpami. Ko se posušijo, pa bolj prašna mesta še posesamo in ometemo s čopičem. Tako odstranimo prašne in druge delce, ki bi nam lahko v naslednjih korakih predstavljali kar nekaj težav.

Nasvet: Pri plesni uporabljamo sredstva za odstranjevanje plesni, pri nikotinskih madežih pa izolacijske barve.

Drugi korak: Kitanje ali izravnavanje sten

Luknje in deformacije v steni smo delno počistili že s prejšnjim korakom, a za vsak primer to še enkrat ponovimo. S krtačo ali čopičem očistimo prah, da nam ne povzroča preveč težav. Da pa se bosta kit in barva dobro prijela je treba omet premazati z emulzijo. Najlažje jo je nanašati kar z valjčkom ali širokim čopičem.

Najbolj popularni in pogosti za kitanje so že namešani materiali ali pa materiali v prahu, ki jih zmešamo z vodo. Strokovnjaki svetujejo, da pokitamo vsaj dvakrat. Največ težav pa mnogim povzroča prav ravnanje same stene, predvsem, če gre za večje luknje. Tu pa je treba biti vztrajen in ne obupati.

Tretji korak: Beljenje in impregnacija

Impregnacija in premazi predstavljajo ključen korak pri obnovi naših sten, saj zagotovijo trajnost in kvalitetnejši nanos glavne barve. Še pred tem pa bo treba počistiti prah, česar smo že vajeni. Potem pa se, če smo zadovoljni z dosedanjim delom, lotimo beljenja.

Preberite še: slikopleskarstvo: cena za pleskanje (barvanje / beljenje), kitanje sten in polaganje tapet

Prejšnji članekRazlog, zakaj je pomembno, da so vrata izolirana
Naslednji članekPametni čistilec zraka Smartmi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.