Razsvetljava doma: Kako izbrati primerno jakost svetlobe za vsak prostor

Electrician is installing and connecting a lamp to a ceiling.
Foto: Sinenkiy iz iStock

Prijetna in primerna osvetlitev prostora je ključna za ustvarjanje udobnega in produktivnega bivalnega okolja. Pravilno osvetlitev lahko dosežemo z uporabo prave vrste svetlobe in pravočasno zamenjavo osvetlitve, ko postane stara ali dotrajana. V tem članku bomo predstavili, kako primerno osvetliti prostor in koliko svetlobe je dovolj, da dosežemo želeni učinek. Vse o razsvetljavi doma.

 1. Izberite pravo vrsto svetlobe

Pri izbiri svetilke je pomembno upoštevati ne le moč in jakost, temveč tudi vrsto svetlobe. Svetloba se deli na tri vrste: toplo, hladno in nevtralno svetlobo. Topla svetloba je primerna za spalnice in dnevne sobe, saj ustvarja prijetno in sproščujočo atmosfero. Hladna svetloba je primerna za kopalnice in kuhinje, saj omogoča jasnejši in bolj natančen pogled na predmete. Nevtralna svetloba je primerna za pisarne in delovne prostore, saj ustvarja uravnoteženo in produktivno okolje. V otroški sobi naj svetloba ne bo prehladna!

Kakšna barva svetlobe je primerna za vas?

 1. Določite jakost osvetlitve

Jakost osvetlitve se meri v luxih in je odvisna od velikosti prostora, uporabe prostora in osebnih preferenc. Splošno velja, da naj bi bila jakost osvetlitve v posameznih prostorih:  .

 • Spalnica: do 200 lx (če nimamo v sobi delovnega kotička in je rprostor namenjen spanju. Za branje lahko dodamo spalno lučko),
 • Kopalnica: 300-500 lx,
 • Kuhinja: 300-750 lx,
 • Dnevna soba: do300 lx (za branje lahko dodamo lučko z usmerjenim snopom svetlobe),
 • Pisarna: 500-750 lx,
 • Razstavni prostor: 750-1500 lx.

Vendar pa se lahko priporočene vrednosti jakosti osvetlitve razlikujejo glede na različne dejavnike, zato je pomembno, da upoštevate vaše osebne preference in potrebe.

 1. Uporabite več virov svetlobe

Uporaba več virov svetlobe lahko pomaga doseči enakomerno osvetlitev prostora. Namesto uporabe ene velike svetilke v sredini prostora, lahko uporabite več manjših svetilk, ki jih razporedite po prostoru. Na primer, namesto uporabe stropne svetilke v spalnici lahko uporabite nočne omarice s svetilkami, ki bodo osvetlile prostor enakomerno in ustvarile prijetno vzdušje.

 1. Pravočasno zamenjajte osvetlitev

Osvetlitev ima omejeno življenjsko dobo in se sčasoma zbledi ali se pokvari. Zato je pomembno, da pravočasno zamenjate osvetlitev, da ohranite optimalno jakost osvetlitve v prostoru.

Napačna osvetlitev je lahko tudi nevarna, saj lahko osvetlitev, ki je preveč močna, povzroči bleščanje in utrujenost oči, kar lahko dolgoročno povzroči celo očesne bolezni. Zato je pomembno, da ne pretiravate z jakostjo osvetlitve za vsak prostor, da ne preobremenite vaših oči.

 1. Uporabite prilagodljive svetilke

Prilagodljive svetilke so odlična izbira, saj omogočajo prilagajanje jakosti in barve svetlobe. Na primer, v spalnici lahko uporabite svetilko, ki omogoča prilagajanje jakosti svetlobe in izbira tople barve svetlobe, kar bo ustvarilo prijetno vzdušje in sproščujočo atmosfero.

 1. Razmislite o naravni svetlobi

Naravna svetloba ima velik vpliv na naše počutje in zdravje. Zato je pomembno, da omogočimo čim več naravne svetlobe v prostorih, kjer preživimo največ časa. Odprite zavese in okna, da boste izkoristili naravno svetlobo in s tem ustvarili prijetno in zdravo bivalno okolje.

Različne vrste pametnih svetil, ki prihranijo energijo

Merjenje svetilnosti

Enota za merjenje svetilnosti je lumen in pomeni, koliko svetlobe odda določena svetilka. Višja kot je številka lumnov, svetlejša je svetloba.

Koliko lumnov naj bo svetilnost v posameznem prostoru?

Svetilnost, ki jo potrebujete v določenem prostoru, je odvisna od več dejavnikov, kot so velikost prostora, uporaba prostora in osebne preference. TUKAJ najdete splošno veljavne priporočene vrednosti svetilnosti za nekatere najpogosteje uporabljene prostore.

Vendar pa se lahko priporočene vrednosti svetilnosti razlikujejo glede na različne dejavnike. Če imate težave z vidom ali potrebujete več svetlobe zaradi specifične uporabe prostora, lahko potrebujete višjo svetilnost kot je priporočena.

Kako lahko pravilna svetlost prostora izboljša vaše življenje?

Pravilna svetilnost lahko pozitivno vpliva na vaše počutje, zdravje in produktivnost. Preveč ali premalo svetlobe lahko povzroči utrujenost oči, zmanjša koncentracijo in povzroči glavobole. Svetilnost vpliva tudi na razpoloženje, saj lahko topla svetloba v spalnici ustvari prijetno vzdušje, medtem ko hladna svetloba v pisarni izboljša produktivnost.

Primerna osvetlitev je ključna za ustvarjanje udobnega in produktivnega bivalnega okolja. Pri izbiri svetilke upoštevajte vrsto svetlobe, jakost osvetlitve, uporabo več virov svetlobe, pravočasno zamenjavo osvetlitve, uporabo prilagodljivih svetilk in naravne svetlobe. Upoštevanje teh nasvetov vam bo pomagalo doseči želeni učinek in ustvariti prijetno in zdravo bivalno okolje.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako enostavno in učinkovito odstraniti pesticide in nečistoče iz listnate zelenjave
Naslednji članekAMT PROJEKT – poliester izdelki, ki varujejo okolje

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.