Kakšna barva svetlobe je primerna za vas?

Ko kupujete varčno žarnico, lahko izbirate med tremi različnimi barvami svetlobe, ki jo žarnica oddaja. Vprašanje ni nepomembno, saj je od barve svetlobe odvisna tako svetilnost žarnice, kot namen uporabe. Zato, preden kupite žarnico, na embalaži preverite kakšen odtenek bele barve, ki ga žarnica oddaja. Poznamo toplo belo, nevtralno belo in modro belo barvo.

Bela svetloba se širi na spektru barven temperature, ki se meri v sopinjah Kelvina in sega od 12.000 K do 2.000 K. Na skrajno desnem spektru (2.000 K) se nahaja topla bela barva. Taka žarnica sveti s specifičnim rumenkastim odtenkom, ki je izredno podobna svetlobi klasičnih žarnic. Ta vrsta svetlobe je izredno prijazna očem, zato se priporoča za razsvetljavo v notranjih prostorih. Po svetilnosti pa je žal najslabša, zato takih žarnic ne nameščajte v delavnice in prostore, kjer je močna svetloba bistvenega pomena.

 

Na središču spektra (cca. 5.000 K) se nahaja nevtralno bela, oziroma snežno bela barva. Te žarnice nimajo posebnih barvnih odtenkov, po svetilnosti pa so najboljše. Take žarnice so zato primerne za delavnice, pisarne in predele, kjer potrebujete močno svetlobo. Vsekakor pa takih žarnic ne nameščajte v dnevno sobo ali prostor kjer gledate televizijo, saj bo intenzivna svetloba izredno moteča.

 

Na levem spektru (12.000 K) se nahaja hladno bela barva. Značilna je po svojem modrem odtenku in je podobna svetlobi, ki jo oddajajo xenonske žarnice v avtomobilih. Po svetilnosti je boljša od toplo bele barve in slabša od nevtralno bele. Njena bistvena prednost je, da ne privlači mrčesa, tako da je odlična za uporabo na vrtu, terasi ali balkonu. Lahko jo uporabljate tudi v notranjih prostorih, vendar pa zna biti modro obarvana svetloba, za notranjost stanovanja, marsikomu neprijetna.

 

 V vaših rokah je, da izberete katera barva bele svetlobe vam ustreza, velja pa upoštevati navedene napotke in priporočila, saj se vsaki barvi svetlobe prilega določen namen uporabe.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.