Različne vrste pametnih svetil, ki prihranijo energijo

Smart Home concept,
Foto: Media Raw Stock iz iStock

Svetlobni sistemi so pomembni za osvetljevanje prostorov, predmetov in delovnih mest. Vendar pa porabijo veliko energije, kar lahko pripelje do visokih računov za elektriko. Konstanten razvoj prinaša vedno bolj dodelane napredne svetlobne sisteme, ki so bolj učinkoviti in prijazni do okolja. V tem članku bomo predstavili nekaj vrst naprednih svetlobnih sistemov, ki lahko pomagajo prihraniti energijo.

LED osvetlitev

LED osvetlitev je trenutno ena izmed najbolj učinkovitih in priljubljenih vrst naprednih svetlobnih sistemov. LED sijalke porabijo manj energije kot tradicionalne žarnice in trajajo veliko dlje. Poleg tega lahko LED osvetlitev zagotovi boljšo kakovost svetlobe in različne barve. Uporabnik tako izbere prostoru primerno svetlobo (hladno ali toplo) in tako ustvarja prijetnejše okolje za delo ali bivanje.

Senzorski sistemi

Senzorski sistemi so napredni svetlobni sistemi, ki samodejno vklopijo ali izklopijo luči glede na prisotnost ljudi v prostoru ali glede na svetlobne razmere. To lahko pomaga prihraniti energijo, saj se luči ne bodo prižgale, kadar jih ne potrebujemo. Ti sistemi samodejno namreč lahko zaznajo tudi ambientno svetlobo v prostoru ter temu nato prilagodijo intenziteto svetlobe; luči se ugasnejo, ko ni nikogar v prostoru, in prilagodijo svetlosti glede na naravno svetlobo, ki prihaja skozi okna. Senzorski sistemi so še posebej uporabni v javnih prostorih ter na hodniki, v toaletnih prostorih, garaži, shrambi …

Prenosna svetila

Prenosna osvetlitev je lahko koristna, ko potrebujemo osvetlitev na odprtem ali v prostorih, kjer ni stalne električne povezave – v kampih, na piknikih in drugih aktivnostih na prostem. Prenosne svetilke običajno delujejo s pomočjo napolnjene baterije, lahko pa so opremljene tudi s sončnimi celicami ter tako okolju prijaznejše.

Pametni domači sistemi

Pametni domači svetlobni sistemi lahko prepoznajo vaše navade in izbire pri osvetlitvi. Ti sistemi lahko prilagodijo svetlobo glede na čas dneva ali dejavnosti, ki se odvijajo v prostoru. Pametni domači sistemi lahko pomagajo prihraniti energijo, saj se luči ne bodo prižgale, kadar jih ne potrebujemo. Omogočajo celo takšne nastavitve, da se ob vašem prebujanju prižgejo

Dnevna svetloba

Uporaba naravne svetlobe lahko bistveno prihrani energijo. Dnevna svetloba lahko zagotovi dovolj osvetlitve v prostorih, brez potrebe po uporabi umetnih svetlobnih sistemov. Svetlobne cevi in odprtine v stropu lahko omogočijo, da naravna svetloba pride v prostor, kar zmanjša potrebo po uporabi umetne svetlobe. Poleg tega dnevna svetloba ponuja bolj naravno in prijetnejšo svetlobo kot umetna svetloba.

DALI sistemi

Digitalni naslovljivi vmesnik za razsvetljavo (DALI) je sistem, ki omogoča upravljanje svetlobnih naprav z uporabo digitalnih signalov. S tem lahko upravljate posamezne luči ali skupine luči v enem prostoru ali v celotni stavbi. DALI sistemi ponujajo boljšo prilagodljivost in nadzor nad svetlobo, kar omogoča prihranek energije.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekSte vedeli, kako dolgo morate hraniti dokazila o plačilu posameznih računov?
Naslednji članekKakšne so prednosti talnega gretja z grelnimi preprogami?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.