Kako enostavno in učinkovito odstraniti pesticide in nečistoče iz listnate zelenjave

Zelena zelenjava na kupu.
Foto: Tetiana Kolubai iz iStock

Kolikokrat ste iz hladilnika posegli po listnati zelenjavi in ​​jo na hitro splaknili? Morda ste se takrat spraševali, ali je bila dovolj oprana ali bi jo morda treba malo bolj temeljito oprati.  V fazi rasti jo namreč lahko na primer onesnažijo živali, med žetvijo delavci, ki ne pazijo na higieno, saj gre zelenjava skozi veliko rok, preden pride do nas.

Ne glede na to, ali gre za ohrovt, blitvo, špinačo ali solato, strokovnjaki poudarjajo, da je treba listnato zelenjavo temeljito očistiti pred uporabo. Temeljito pranje zelenjave pomaga odstraniti preostalo umazanijo, pa tudi bakterije, ki lahko povzročijo bolezni. Prav tako lahko odstrani ostanke pesticidov in insekticidov, ki so škodljivi za zdravje.

Kako oprati listnato zelenjavo

Na splošno priporočamo, da vso zelenjavo, tudi tisto, ki jo boste olupili, operete v hladni tekoči vodi 15 do 20 sekund. To storite pred rezanjem sadja ali zelenjave, da preprečite prenos bakterij ali pesticidov s površine v notranjost. Pred pranjem zelenjave si temeljito umijte roke, da preprečite prenos bakterij oziroma umazanije. Odstranite poškodovane dele in zelenjavo pred rezanjem previdno sperite s hladno vodo.

Če želite odstraniti ostanke zemlje, peska in umazanije, listnato zelenjavo za nekaj minut namočite v hladno vodo. Po podatkih ameriške zvezne agencije, pristojne za varovanje javnega zdravja z nadzorom in spremljanjem varnosti hrane, ni treba uporabljati posebnih detergentov.

Pranje solate.
Foto: congerdesign iz Pixabay

Po pranju listnato zelenjavo osušite s čisto papirnato brisačo ali uporabite centrifugo za solato. Če zelenjave ne boste postregli takoj, se pred shranjevanjem v hladilniku prepričajte, da je popolnoma suha, da preprečite razmnoževanje bakterij in pospešeno kvarjenje. Suha zelenjava dlje časa ohrani svežino, zato ji je pri shranjevanju dobro dodati papirnato brisačo, ki vpije odvečno vlago.

Uporaba sode bikarbone

Če so pesticidi prišli v notranjost sadja in zelenjave, ima pranje z vodo le omejen učinek pri njihovem odstranjevanju. Če želite pospešiti rutino čiščenja, lahko pesticide odstranite tudi s sodo bikarbono, ki je vsestranski pomočnik v kuhinji. Večjo skledo napolnite z vodo, dodajte žličko sode bikarbone in zelenjavo pred izpiranjem temeljito namočite.

Raziskave kažejo, da se soda bikarbona zelo dobro obnese pri odstranjevanju pesticidov, vendar zahteva nekoliko daljši čas namakanja. Čeprav se je študija, objavljena v reviji Agricultural and Food Chemistry, osredotočala na jabolka in ne na listnato zelenjavo, je ugotovila, da namakanje v raztopini sode bikarbone za 2 minuti odstrani več pesticidov kot spiranje v hladni tekoči vodi. Za popolno odstranitev vseh pesticidov je treba zelenjavo za 12 do 15 minut namakati v mešanici sode bikarbone.

Ali morate predhodno oprano listnato zelenjavo ponovno oprati?

Če je listnata zelenjava označena kot predhodno oprana oziroma pripravljena za uživanje, je po podatkih ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA) ni treba ponovno oprati. Pravzaprav lahko večkratno pranje povzroči tveganje okužbe z bakterijami s kuhinjskih površin ali posode, ki ni popolnoma čista. Vedno pa zelenjavo natančno preglejte, da se prepričate, ali je še videti sveža. Zavrzite listnato zelenjavo, ki je sluzasta, razbarvana ali in neprijeten vonj.

Oprati je treba tudi ekološko in domačo zelenjavo

Pomembno je, da sadje in zelenjavo temeljito operete, tudi če gre za organsko oziroma pridelano na lastnem vrtu.

Soda bikarbona v kozarčku.
Foto: Azza_Hafizah iz Pixabay

Ekološki pridelovalci se srečujejo z enakimi grožnjami in težavami kot konvencionalni pridelovalci. Čeprav je veliko pesticidov v ekološkem kmetovanju prepovedanih, lahko ekološki pridelovalci še vedno uporabljajo naravne pesticide za zaščito svojih pridelkov. S pranjem ekološko pridelanega sadja in zelenjave lahko odstranimo te naravne pesticide, pa tudi vso umazanijo in mikroorganizme.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekRazpis za čebelarje 2023: Trije razpisi za čebelarje v višini pol milijona evrov
Naslednji članekRazsvetljava doma: Kako izbrati primerno jakost svetlobe za vsak prostor

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.