Delo od doma in vse njegove prednosti

V času korona krize so se številna podjetja organizirala tako, da so uvedla delo od doma. V trenutni situaciji, ko ob delu od doma številni še poučujejo otroke od doma in skrbijo za varstvo predšolskih otrok, je to sicer izjemno zahtevno. A čeprav tovrsten način dela ni vsem pisan na kožo, ga pozdravljajo (in priporočajo tudi za v prihodnje, ko bo kriza končana) okoljevarstveniki in številni delodajalci.

Ena izmed opaznih pozitivnih posledic dela od doma je zmanjšana gneča na cestah in manjše število prometnih nesreč. Zaradi manjših gneč je tudi izguba časa za prevoz na delo za tiste, ki vseeno morajo v službo od doma, manjša. Zmanjša se tudi onesnaženost zraka, manj je hrupa.

Z okoljskega vidika ima delo od doma negativen vpliv lahko v vročih poletnih in mrzlih zimskih dneh. V prvih zaradi hlajenja, v drugih pa ogrevanja domačih prostorov. Poslovne stavbe imajo, kot navaja STA, namreč običajno bolj učinkovite ogrevalne in ohlajevalne sisteme kot domača gospodinjstva.

Z delom od doma ima delodajalec po drugi strani nekoliko manjše stroške, saj ni potrebno najemanje velikih poslovnih prostorov. Zagotoviti je sicer treba ustrezno tehnologijo in povezave za redno komunikacijo, ki pa terja določen finančni vložek. Ker delo od doma omogoča lažje usklajevanje zasebnega in poslovnega življenja (med drugim ni stanja v jutranji gneči in izgubljanja časa s prevozom na delo in z dela), pa se zdi dobra možnost tudi za v prihodnje, ko bo življenje počasi steklo po ustaljenih tirih.

Pogoj za delo od doma je, da ima zaposleni doma ustrezne razmere in pogoje. Imeti mora torej že prej omenjeno ustrezno tehnologijo, pa tudi prostor, kjer lahko nemoteno opravlja delo. Nekaj nasvetov, kako urediti delovni kotiček za delo od doma, najdete TUKAJ.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekZelena okolica – brez pogrezanja, luž in blata
Naslednji članekPrezračevalni sistem za vsak dom

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.