Na kaj biti pozoren pri nakupu stanovanja?

stanovanjski objekt

Nakup stanovanja je pomembna odločitev in velik finančen zalogaj, zato ga moramo vzeti skrajno resno in z veliko mero odgovornosti. Kako pa sploh pristopiti k iskanju in posledično nakupu stanovanja in pa na kaj biti pri tem še posebej pozoren?

1. Pregled trga

Ključno je, da preden se sploh odločimo, kaj bomo kupili, dobro pregledamo trg. Želje so lahko eno, a pomembno si je postaviti realne cilje. Zato je potrebno veliko časa preživeti na nepremičninskih portalih ali pa se oglasiti v nepremičninski agenciji. Samo tako bomo videli, kolikšen finančni zalogaj si lahko privoščimo in kaj za to ceno dobimo v izbranem mestu ali okolišu. Šele ko smo dobro seznanjeni s trenutnimi razmerami na trgu, se zares začne iskanje primerne nepremičnine – tako po lokaciji, opremljenosti, ceni in tako naprej. V obzir je res potrebno vzeti veliko vidikov.

2. Pri iskanju ne hitite

Kot je opisano že v prvi točki, je pri iskanju nepremičnine nujno upoštevati veliko različnih vidikov. A ker ponavadi ne moremo izpolniti vseh, si je pametno sestaviti tudi seznam prioritet. Kaj je tisto, kaj nam je najbolj pomembno? Je to lokacija, cena, možnost takojšnje vselitve ali karkoli drugega. Da to lahko res brezkompromisno določite, si morate vzeti čas. Predvsem pa bo veliko truda terjal tudi ogled nepremičnin. Le malokrat se zgodi »ljubezen na prvi pogled«. Zato je potrebno biti pri iskanju potrpežljiv.

3. »Ali so papirji urejeni?«

Ko se vam zdi, da ste končno našli svojo zmagovalko, je potrebno pred nakupom preveriti, kakšno je stanje s papirji. S tem mislimo predvsem na to, ali ima izbrani večstanovanjski objekt gradbeno in uporabno dovoljenje ter je vpisano v zemljiško knjigo. Še posebej je to pomembno pri večstanovanjskih objektih (hišah, ki so bile preoblikovane v večstanovanjski objekt), saj so bile nekatere »preoblikovane« pred pridobitvijo ustreznih dovoljenj. Zato se pred podpisom kupoprodajne pogodbe pri prodajalcu ali nepremičninski agenciji pozanimajte o:

  • Ali je prodajalec res lastnik?
  • Ali na nepremičnini obstaja pravica tretje osebe (npr. hipoteka, predkupna pravica)?
  • Ali je vpisana plomba (npr. da je nepremičnina že zastavljena, a sodišče o vpisu še ni odločalo)?
  • Ali je nepremičnina v pravnem prometu?
  • Dvignite zemljiškoknjižni izpisek.

Vse to lahko preverite v zemljiški knjigi. Če nepremičnina ni vpisana v zemljiško knjigo, preverite listine, ki so podlaga za vpis (prodajna pogodba, odločbe organov), gradbeno in upravno dovoljenje. To dokumentacijo lahko pridobite na upravni enoti, za starejše objekte v zgodovinskem arhivu, pri novejših objektih investitor vsakemu kupcu izroči celotno potrebno dokumentacijo.

Ker gre za velike finančne investicije, ki jih praviloma ne opravimo pogosto oziroma vsaj na vsake nekaj let, vam svetujemo, da pred podpisom pogodbe poiščite kvalificiranega odvetnika s področja nepremičninskih poslov. Poleg tega, da vam pregleda pogodbo in dopiše člene, ki vas bodo zaščitili kot kupca, naj preveri tudi, da je nepremičnina prosta vseh bremen.

4. Takoj vseljivo ali obnova?

To je pomembno vprašanje, ki pesti marsikaterega kupca nepremičnin. Če je ta v slabšem stanju in potrebna obnove, je lahko namreč veliko cenejša kot polno opremljena in vseljiva takoj. A pozor, renovacija lahko prinese visoke stroške, še posebej, če gre za starejši objekt, kjer je potrebno menjati električno in vodovodno napeljavo, poravnati zidove, zamenjati tla in podobno. Če sami nimate dovolj znanja, najemite zaupanja vrednega gradbenega strokovnjaka, ki bo ocenil stanje nepremičnine – splošno stanje, starost, vzdrževanje, inštalacije, katera denarna vlaganja bodo potrebna ipd. Na koncu lahko namreč obnova nanese več, kot je bilo razlike v ceni v izhodišču. Je pa prednost renovacije, da lahko nepremičnino uredite po svojem okusu.

Renovacija starejšega stanovanja
Renovacija starejšega stanovanja lahko stane veliko.

Ena od opcij je tudi, da nepremičnino kupite v kateri od nižjih gradbenih faz. Tudi to vam omogoča več svobode pri opremljanju in upoštevanju lastnih želja. Katera gradbena faza je za vas najprimernejša, lahko preverite v pregledu, kaj katera gradbena faza sploh pomeni.

5. Pozanimajte se o vplivih na mesečne stroške

Mesečni stroški se lahko zelo razlikujejo od objekta do objekta, celo od soseske do soseske, tako da vprašanje o mesečnih izdatkih ni odveč. Pozanimajte se o upravniku, predvsem pa stroških ogrevanja in rezervnega sklada ter predvidenih investicijah na objektu. Le-ti vam lahko precej povišajo mesečne izdatke, ki jih niste predvideli.

6. Izkoristite ogled

Pred nakupom boste skoraj vedno opravili ogled, kjer bo prisoten prodajalec ali nepremičninski agent. To je trenutek, ko ne smete biti sramežljivi in lahko postavite vsa željena vprašanja.

  • Pozorni bodite na stanje nepremičnine. Stanje inštalacij – električne, vodovodne inštalacije, za centralno kurjavo ipd. Ni nujno, da so vse inštalacije nove, pomembno je, da veste v kakšnem stanju so in kdaj vas bi v primeru nakupa čakala nujna obnova. Okna – starost oken in njihovo stanje (znotraj in od zunaj). Preverite kako dobro tesnijo in ali so morda znaki vlage na notranji strani okenskih polic. Če je v bližini cesta, poslušajte ali okna dovolj dobro tesnijo zvok. Streha in fasada – vprašajte, kdaj je bila nazadnje izvedena prenova in v primeru, da gre za stanovanje v večstanovanjski stavbi preverite, ali je v rezervnem skladu že kaj sredstev za morebitno obnovo. Klet – bistveno je, da je suha (ni vlage).
  • Povprašajte o stroških
  • Kakšna je vrsta ogrevanja
  • Kako je s parkiranjem
  • Kako je urejena uporaba skupnih prostorov.

 

Prejšnji članekSkrita vhodna vrata, poravnana s fasado
Naslednji članekČiščenje stekel z naravnimi čistili
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.