Gradbene faze: kaj pomeni katera?

Po tem, ko pridobite vsa potrebna soglasja, dovoljenja in imate pridobljeno vso ustrezno dokumentacijo, lahko začnete z gradnjo svojega novega doma. Do vselitve bomo šli čez pet gradbenih faz.

Vse pogosteje je med oglasi za nepremičnine na trgu mogoče zaslediti, da se prodaja v 3., 3. podaljšani ali 4. gradbeni fazi. Ponujajo možnost izdelave ‘na ključ’, a proti plačilu. Kaj katera faza v resnici pomeni?

Prva gradbena faza

Prva gradbena faza je čisti začetek gradnje objekta. V prvi fazi se pripravi teren, gradbišče. To pomeni, da se odstrani odvečne veje, drevje, skale in zasuje morebitne jarke, da ne bi zastajala voda. Nato se zakoliči (prenos tlorisa objekta, kakršen je v gradbeni dokumentaciji, v naravo, kar običajno opravi geodet) in izkoplje gradbeno jamo. V prvi fazi gradnje se postavi temelje in temeljno ploščo. Izdelava temeljev in plošče je izjemno pomembna. Kakovostna izvedba namreč zmanjšuje možnost kasnejšega posedanja stavbe, njenih delov ter nastajanja razpok.

Druga gradbena faza

V primeru, da gradimo objekt, ki je podkleten, v drugi fazi izdelamo kletno ploščo. V tej fazi je pomembno, da je zasip zidov izveden kakovostno, da se zidovi ne bi v prihodnje posedali.

Tretja faza

V sklopu tretje faze se izdela konstrukcijska gradbena dela vseh etaž, vključno s podstrešjem. Izdela se tudi strešna konstrukcija in izvede krovska dela, vključno z izdelavo strešnih žlebov, odtočnih cevi, obrob. Vgradijo se strešna okna, portali, snegolovi. Pri izdelavi ostrešja ni priporočljivo varčevati, saj je prav streha tista, ki ščiti stavbo pred zunanjimi vplivi. Poleg tega je dobro, če že vnaprej vemo, čemu bo namenjeno podstrešje. V kolikor bo bivalno, je to treba upoštevati pri višini.

Sledi tretja podaljšana faza. To pomeni, da so vgrajena tudi okna in vhodna vrata (zunanje stavbno pohištvo). Objekt je pokrit in zaprt. Stavba ima lahko tudi že zunanjo izolacijo, omete, fasado.

Četrta gradbena faza

V notranjosti objekta se v tej fazi postavi predelne stene. Te so lahko iz gips plošč, lahko zidane, lahko iz steklenih zidakov ali katerega drugega materiala. Nato se izdela betonske tlake, objekt se izolira. V četrti fazi se opravi zunanje in notranje omete, talne in stenske obloge, ki terjajo mokro vgradnjo. Napelje se potrebne inštalacije, med katere sodijo nizkonapetostne energetske inštalacije za moč in razsvetljavo, informacijske inštalacije za telefon, domofon, anteno, vodovodne in odtočne inštalacije, plinske in za ogrevanje.

Postavi se masivna stopnišča in vgradi notranje stavbno pohištvo. V tej fazi so torej vgrajena vsa okna, vhodna vrata, notranja vrata, senčila, balkonska vrata in ograja … Poleg izvedbe ključavničarskih in kamnoseških del, se položi estrihe in izolacijske materiale.

Peta gradbena faza

Sem sodijo vsa zaključna gradbena dela. Položijo se talne in stenske obloge. Zaključi se vsa inštalacijska dela in opravi slikopleskarska dela. Po zaključeni peti fazi je objekt izdelan ‘na ključ’ in pripravljen na vselitev.

Nato vas čaka le še ureditev okolice – zelenih površin, tlakovanje terase, ureditev dovozne poti, parkirišča, preusmeritev meteornih voda.

Stroški, ki nastanejo pri četrti in predvsem pri peti fazi, so lahko od gradnje do gradnje različni. Vse je odvisno od tega, katere materiale boste uporabili pri zaključnih delih.

Preberite še: Gradnja hiše: Koliko stane hiša (cena gradnje hiše)? | Omisli.si

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako se znebiti vonja po cigaretah v stanovanju?
Naslednji članekJe čas, da zamenjate okna?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.