Kako se znebiti moljev

Molj

Zima se bo kmalu poslovila, s pomladjo in višjimi temperaturami pa se vračajo tudi žuželke. Že zdaj poskrbite, da se vam v omarah in shrambi ne naselijo nadležni molji.

Moljev se je po naravni poti težko znebiti. Potrebne so različne kemikalije, doslednost pri pospravljanju in čiščenju ter veliko potrpežljivosti. V domovih najdemo običajno dve vrsti moljev – eni svoje zavetje najdejo v omarah z oblačili, drugi v kuhinji. Da bi se znebili enih, drugih ali celo obojih, moramo ubrati različne pristope.

Molji v omarah z oblačili

Molje privlačijo omare, v katerih lahko mirno izležejo svoje ličinke. Ličinke se prehranjujejo z naravnimi vlakni, torej z volno, bombažem, svilo in krznom. Če nima tega na razpolago, pregrizejo ličinke tudi sintetične materiale.

V omare zato zlagajte vedno le oprana oblačila. Obvezno operite tudi vsa oblačila, ki jih prinesete iz trgovine, da v svojo omaro ne vnesete ličink. Nikoli ne veste – lahko so na njih ostanki znoja ljudi, ki so oblačila pomerjali, morda je kdo oblačilo poveznil čez glavo, mimogrede pa z ust vanj obrisal slino, ostanek soka …

Ukrepi

  • Omare med sezonami temeljito prečistite. Oblačila operite in do naslednje sezone shranite v vrečah, ki jih vakuumsko izsesate. Oblačila bodo ostala sveža, žuželke ne bodo mogle do njih, poleg tega pa boste prihranili kar nekaj prostora. Če se bojite morebitne vlage v vrečah, dodajte vrečke silica gela.
  • Če ste zasledili ličinke, operite oblačila pri najvišji dovoljeni temperaturi Tako bo verjetnost, da ste ličinke uničili, večja.

Molji v kuhinji in shrambi

Če ste v omari zasledili ličinke moljev ali že razvite molje, vam ne preostane drugega, kot da izpraznite vse omarice. Zavrzite vso odprto hrano, v kateri bi se lahko žuželke razvijale – moke, kosmiči, krušne drobtine in druga živila.

Ukrepi

  • Omarice (police z obeh strani, stranice in vratca) umijte z vročo vodo in detergentom.
  • Redno odnašajte smeti iz kuhinje in kopalnice.
  • Redno pregledujte živila. Moko, kosmiče, zdrob, testenine in druga podobna živila, ki jim je potekel rok, zavrzite.
  • Posesajte preproge, če jih imate, operite zavese in druge tekstilne dodatke ter prebrišite stene in kuhinjske ploščice. Ne pozabite na podnožje omar.

Naravni repelenti

Moljev se lahko rešite tako, da jih iztrebljate, odganjate s pomočjo kemikalij, feromonskih preparatov ali pripravite raje naravne repelente. Vrečke s suho sivko in pršila z eteričnim oljem sivke naj bi predstavljali učinkovit način. A le, če boste dosledni pri uporabi.

Kar lahko naredite, je, da omar z oblačili ne zračite pretirano in vanje, kot omenjeno, zlagate le čista oblačila. Hrano pa shranjujte v kuhinji v posodicah, ki jih je mogoče neprodušno zapreti. Živil ne nakupujte na zalogo, če ni nujno potrebno.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekLes v gradnji: na ogled osupljivi slovenski projekti
Naslednji članekDesetletje svežega zraka
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.