Les v gradnji: na ogled osupljivi slovenski projekti

razstava odprte hiše slovenije

Les je v arhitekturi znova v ospredju. Zaradi izjemnih lastnosti je priljubljen kot konstrukcijski material, ker ga je mogoče vključiti v skorajda vsak slog, pa je nepogrešljiv tudi pri notranjem opremljanju.

Od 15. februarja je pa vse do 30. aprila si lahko na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem Tivoliju ogledate razstavo »Arhitektura v lesu danes za jutri«. Na 80 panojih je prikazana trajnostna, inovativna in nadvse osupljiva uporaba lesa v gradnji.

Porast rabe lesa kaže na vse večje zavedanje o pomenu kakovostno in trajnostno oblikovanih prostorov. Lesena gradnja lahko s pravilnim izborom lesa, vrsto konstrukcije in načina gradnje izpolnjuje bistvene zahteve sodobne trajnostne gradnje, ki zmanjšuje obremenitev okolja.

Les ob nastajanju in v obdobju uporabe skladišči CO2. Prav tako je pri predelavi lesa potrebno manj energije kot pri drugih materialih. Gradnja z lesom je hitrejša, energetsko učinkovitejša in bivalno prijaznejša od klasične gradnje.

Prav tako ima bivanje v stiku z lesom veliko pozitivnih lastnosti, saj lesene stavbe nudijo visoko stopnjo bivalnega ugodja. Znanstveniki ugotavljajo, da poučevanje in izobraževanje v lesenih prostorih spodbuja kreativnost in večjo motivacijo za pridobivanje znanj.

Povezava prostora z okoljem

Danes je še posebej pomembno, da razumemo pomen kakovostno grajenega prostora. Ta naj razvija estetske in funkcionalne standarde bivalne kulture v sozvočju z najsodobnejšo tehnologijo, z okoljem in podnebnimi spremembami. Tudi pobuda Evropske komisije »Novi evropski Bauhaus« za pospešitev zelene preobrazbe postavlja arhitekturo in arhitekte v ospredje prehoda v bolj trajnostno gospodarstvo in družbo.

OHS povezujejo trajnostnost z odlično arhitekturo in ponujajo praktične odgovore za življenje v sožitju z naravo. Uporaba lesa v arhitekturi in notranji opremi je zagotovo odgovor za zeleno prihodnost. Zato da bo 21. stoletje lepše, bolj zeleno in bolj človeško.

Razstavljeni izjemni projekti

Razstava je nastala pod pokroviteljstvom Direktorata za Lesarstvo MGRT in javne agencije SPIRIT Slovenija ter v sodelovanju s številnimi partnerji. Med njimi so Alfa Natura d.o.o., Bauta d.o.o., CBD d.o.o., Eko koncept d.o.o., Lumar IG d.o.o., Marles d.o.o., M Sora d.d., Riko Hiše d.o.o., Silvaprodukt d.o.o. in Turizem Ljubljana. Na panojih si lahko ogledate izjemne arhitekturne projekte slovenskih arhitektov in konstrukcijskih inženirjev.

Med predstavljeni projekti so tudi arhitekturne realizacije, ki so v letu 2020 prejele nacionalno nagrado Naj lesena gradnja 2020. To sta Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za lesarstvo in Spirit Slovenija, javna agencija podelila že tretje leto zapored.

Tudi projekti, nominirani za mednarodno nagrado

V razstavo so uvrščeni tudi projekti, ki so nominirani za pomembno mednarodno nagrado na področju arhitekture Mies van der Rohe 2022 in projekti letošnjih nagrajencev Prešernovega sklada, biroja Jereb in Budja arhitekti. Razstava predstavlja izjemno pestro tipologijo arhitektur: od lesenih izobraževalnih stavb, športnih dvoran, eno in več stanovanjskih hiš do turističnih objektov, ki les uporabljajo na najrazličnejše načine, pišejo pri odprtehiseslovenije.org.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekGradbeni nadzor – kaj je in kdaj je potreben
Naslednji članekKako se znebiti moljev

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.