Kje vse lahko uporabimo silica gel?

Silica gel, silikagel ali silicijev gel je najpogosteje uporabljen sušilec: snov, ki v okolju povzroča suhost. Kljub imenu silica gel pravzaprav ni gel, temveč trdna snov, ki se navadno nahaja v obliki drobnih kroglic. Če ne drugje, smo ga vsi že videli vsaj v škatli z novimi čevlji, v drobnih papirnatih zavojčkih, ter ga verjetno takoj vrgli stran. Ko boste seznanjeni s spodaj navedenimi možnimi načini uporabe silica gela, ga boste naslednjič gotovo obdržali.

Vodoodporne torbice in ovitki za fotoaparate in mobilnike

Marsikdo si želi telefon ali fotoaparat poleti uporabljati za fotografiranje pod vodo, kar omogočajo vodoodporne torbice. Določena stopnja vlage in zamegljenost leč sta vseeno neizogibni. Tu pride na vrsto silica gel: vrečka gela v torbici bo vlago vezala nase in fotoapart ohranila čist in suh.

Sušenje mokrega mobilnika

Če vam telefon pade v vodo ali ga po nesreči s čim polijete, morate hitro ukrepati. Odstranite baterijo, sim kartico in morebitno spominsko kartico ter napolnite posodo z vrečicami silica gela. Telefon tam pustite čez noč, zjutraj pa ga ponovno vključite.

Preprečitev kondenzacije fotoaparata

Ko fotoaparat, telefon ali kamero prinesemo iz hladne temperature na toplo, se na njih rad nabira kondenz. To lahko rešimo na popolnoma enak način kot polito oziroma v vodo padlo napravo: odstranimo baterijo in kartice ter jo nekaj časa pustimo v posodi, polni silica gela.

Silica gel

Ohranite toaletno torbico suho

Med potovanjem, še posebej ko kovčke prekladamo po letalih, avtobusih in vlakih, se v toaletni torbici rado kaj polije. Nekaj vrečk silica gela bo polito tekočino vezalo nase, ostali predmeti v vaši torbici pa bodo tako ostali suhi.

Podaljšajte življenjsko dobo britvic

Oksidacija povzroča predčasno topost britvic. To lahko preprečite tako, da britvico po uporabi dobro obrišete in jo shranite v posodo s silica gelom. Ko je ne uporabljate, naj bo tam.

Posušite vabe za muharjenje

S silica gelom si lahko pomagate tudi pri muharjenju. Zdrobite nekaj silica gela in ga dajte v majhno posodico s pokrovom (na primer v staro embalažo za kremo). Nato dodajte še umetno muho, posodico zaprite in dobro pretresite. Vaba bo takoj suha.

Ohranite orodje suho

Nekaj vrečk silica gela v škatli z orodjem bo le-tega ohranilo suhega v vseh podnebnih razmerah, katerim bo škatla izpostavljena.

Silica gel

Ohranite nakit bleščeč

Že majhna izpostavljenost vlagi lahko pokvari videz nakita. V škatlico, kjer hranite nakit, dajte nekaj vrečk silica gela, ki bo vlago vezal nase.

Izognite se neprijetnemu vonju vaše športne torbe

Torbe, v katerih prenašamo oblačila in superge, ko gremo na športno aktivnost in se z nje vračamo, hitro dobijo neprijeten vonj. Vrečke silica gela v torbi bodo nase vezale vlago prepotenih oblačil in to preprečile.

Suha hrana naj bo suha

Vrečka silica gela v kozarcih z drobtinami, zelišči ali celo pasjimi priboljški bo poskrbela, da se hrana ne bo navzela vlage, kar bo podaljšalo njen rok trajanja.

Kozarec suhega čaja

Zavarujte dokumente

Pomembni dokumenti, ki večino časa osamljeni preživijo v mapi na polici, se lahko navlažijo in poškodujejo. V mapo dajte vrečko ali dve silica gela in to preprečite.

Izognite se vlažnemu vonju oblačil

Sezonska oblačila, ki po šest mesecev nedotaknjena ležijo v omari ali predalu nedotaknjena, zaradi vlage lahko dobijo neprijeten vonj. Že ena sama vrečka silica gela to lahko prepreči.

 

 

Prejšnji članekNasveti za barvanje lesenih ograj in površin
Naslednji članekPoskrbite za vedno ustrezen zrak v domu in s tem za svoje zdravje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.