Hladilnika ne postavljajte v neogrevan prostor

Kombiniranega hladilnika ne postavljajte v neogrevan prostor, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije. 

Kot pišejo pri ZPS, se je na njih z vprašanjem obrnila bralka, ki je kupila kombinirani hladilnik in ga postavila v neogrevano shrambo. Temperatura tam pozimi ne preseže 7 stopinj Celzija. Hladilnik je nenadoma prenehal delati.

Kot še pojasnjujejo, sta jo prodajalec in pooblaščen serviser odslovila s pojasnilom, da »ti aparati delajo le v normalnih klimatskih razmerah (t. j. od +16° do +32°C) in ji žal ne morejo pomagati, saj ni kupila ustreznega aparata«.

Kakšen je ustrezen aparat?

Glede na to, v kakšnem temperaturnem razponu deluje določen aparat, jih ločimo na 3 razrede. V prvem razredu N (normalni), aparati delujejo v temperaturnem razponu od +16 do +32 stopinj Celzija. Pri razredu ST (subtropski) od +18 do +38 stopinj Celzija, razredu T (tropski) pa od +18 do +43 stopinj Celzija.

Hladilnik in pečica
Hladilnik naj ne bo preveč poln.

Če aparat postavite v neprimeren prostor, recimo v neogrevano shrambo, garažo ali klet, na prosto (terasa, balkon …) oziroma v prekomerno vlažen prostor, proizvajalec ne more zagotoviti, da bo aparat normalno deloval. Lahko povsem preneha delovati, ali pa v notranjosti hladilnika ob neustreznih pogoji ni ustrezna temperatura in se bo hrana pokvarila, zamrznjena živila pa odtajala.

Hladilnik – običajen, kombiniran ali zamrzovalno omaro – vselej postavite v suh in na ustrezno temperaturo ogrevan prostor. Le če ga boste postavili v okolje, za kakršnega je izdelan, bo lahko ustrezno deloval.

> Preberite več: Koliko lahko privarčujete s pravilno uporabo hladilnika?

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPan-Jan, že tretjič trgovec leta
Naslednji članekTla in ograja, s katerimi ne boste imeli dela

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.