Privarčujte s pravilno uporabo hladilnika!

Danes ima praktično vsako gospodinjstvo svoj hladilnik. V njem shranjujemo živila, da se ne pokvarijo. Hladilnik tako predstavlja skoraj najpomembnejši element gospodinjstva, a obenem tudi enega najbolj energijsko potratnih.

Glede na njegovo funkcijo, mora biti hladilnik (za razliko od pečice, pralnega stroja, kuhinjskih pripomočkov …) stalno priključen na elektriko. Ali lahko kaj storimo, da mesečni strošek elektrike, ki jo porabi hladilnik, zmanjšamo?

 

Kupite nov hladilnik!

Preden podamo nekaj pametnih nasvetov kako znižati električno porabo hladilnika, je smotrno povedati nekaj o letni rabi električne energije tega pomembnega aparata. Raba električne energije hladilnikov je odvisna predvsem od modela in starosti aparata. Starejši hladilniki (kombinirane hladilno/zmrzovalne enote) s prostornino 150 litrov, letno rabijo povprečno 600 kWh elektrike, kar je vse prej kot zanemarljivo. Sodobni hladilniki imajo naprednejšo in varčnejšo tehnologijo ter rabijo letno okoli 220 kWh. To je skoraj trikrat manj, kot starejši hladilniki. Največ lahko torej prihranite, če star in potrarten hladilnik zamnjate z novim energijsko varčnim. Prihranek bo tako za povprečno gospodinjstvo okoli 30 evrov letno!

 

Ko kupujete hladilnik bodite pozorni na energijski razred. Z nakupom hladilnika razreda A+++ lahko še dodatno prihranite. Vsekakor se pri nakupu novega hladilnika cenovno ne izplača posegati po modelih, ki so označeni z energijsko oznako nižjo od A+. Upoštevajte, da boste kvalitetni hladilnik lahko imeli tudi 10 let ali več, zato se ne splača posegati po bistveno slabšem modelu, da bi prihranili nekaj evrov.

 

Pri nakupu vam je v veliko pomoč ravno energijska nalepka, s katere lahko razberemo letno rabo električne energije naprave. Poleg tega pa nam sporoči še:

  • dobaviteljevo ime ali blagovna znamka,
  • dobaviteljeva identifikacijska oznaka modela, 
  • razred energijske učinkovitosti aparata,
  • grafični simbol znaka za okolje Evropske unije, če je bil dodeljen v skladu s predpisom,
  • poraba energije v skladu s standardi, izražena v kWh na leto (to je na 24 ur x 365 dni), 
  • vsota uporabnih prostornin vseh prostorov, ki ne ustrezajo klasifikaciji z zvezdicami (to je delovna temperatura > – 6 °C), 
  • vsota uporabnih prostornin prostorov zamrzovalnika, ki ustrezajo klasifikaciji z zvezdicami (to je delovna temperatura ≤ – 6  °C), 
  • klasifikacija prostora zamrzovalnika z zvezdicami, 
  • hrup.

 

Nasveti kako zmanjšati porabo električne energije

Kvalitetnejši in dražji hladilniki imajo že sami vgrajene napredne funkcije, ki pomagajo pri varčevanju z energijo. Take funkcije so na primer: samodejno odstranjevanje ledu z uparjalnika, zvočni ali svetlobni signal, ki nas opozori, da so vrata hladilnika predolgo odprta, ipd. Največ pa seveda lahko storimo sami.

 

Izbira primerne velikosti hladilnika in ustrezna napolnjenost!  
Ko kupujete hladilnik, je bistvenega pomena, da kupite tako velikega, kot ga potrebujete. Za dve osebi v gospodinjstvu zadostuje 100 do 150 litrski hladilnik, medtem ko bo štiričlanska družina potrebovala od 200 do 250 litrskega. Tu moramo upoštevati, da je za hladilnik idealno, da je ravno prav poln. Torej ne prenapolnjen in ne preprazen. Živila v hladilniku namreč v svoji masi akumulirajo hlad in tako pomagajo pri vzdrževanju ustrezno nizke temperature. Če je hladilnik prenatrpan, se s tem onemogoči ustrezno kroženje zraka, ki vzdržuje temperaturo, kar ravno tako ni dobro. Vaš hladilnik naj torej ne bo preprazen in nikoli prenapolnjen – le tako boste lahko zagotovili, da ta deluje optimalno.

 

Stran od toplote!
Hladilnik naj bo postavljen tako, da je primerno oddaljen od virov toplote, kot npr: pečica, pomivalni stroj ali radiator. Prav tako naj na hladilnik ne sije sonce. Za zamrzovalnik je najbolj primerna namestitev v kleti ali garaži.

 

Čiščenje hladilnika
Pogosto se na zadnji strani hladilnika nahaja kondenzator, ki skrbi za oddajo toplote iz hladilnika. Običajno je ta del obrnjen proti steni in tako nedostopen pri vsakodnevnem čiščenju. Sčasoma se začne na zadnjo cev kondenzatorja nalagati prah, ki zmanjšuje učinkovitost kondenzatorja. Ta dodatno povečuje rabo energije. Modro je zato kondenzator s sesalcem in mokro krpo očistiti vsaj enkrat letno.

 

Zapirajte vrata hladilnika in preverite tesnitev!
Najbolj pogosti razlog večje rabe energije in slabega hlajenja je pogosto najbolj preprost – odprta vrata in slabo tesnjenje vrat hladilnika. Prvi razlog je popolnoma človeški, vzrok drugega problema pa je lahko umazano tesnilo ali površina vrat, ali pa poškodovano tesnilo – v tem primeru ga je potrebno nemudoma zamenjati, ali očistiti. Čez slabo tesnilo uhaja hladen zrak.

Vrata hladilnika je potrebno čim prej zapreti in ne kar puščati odprta cel čas, ko pripravljamo jedi. Pogoste so tudi napake, ko ljudje hrano v hladilniku postavijo tako, da se vrata ne dajo pravilno zapreti. Bodite torej pozorni na dobro tesnjenje in prihranili boste kakšen evro.

 

Pravilna razporedite živil!

Z dobro in pravilno razporeditvijo živil (meso in ribe bliže izparilniku, mlečne izdelke v sredino, sadje in zelenjavo na dno), lahko prihranite mesečno kakšen evro, saj lahko potem hladilnik nastavite na višjo temperature in prihranite do 10 % električne energije. Če iz zamrzovalnika vzamete kos mesa (ali drugo živilo), ki bi ga radi odtajali, lahko tega postavite v hladilnik. Zmrznjeno živilo bo hladilo zrak v hladilniku, zaradi česar bo hladilnik lahko deloval ob nižji obremenitvi.

 

Optimalna temperatura obratovanja
Pri delovanju hladilnika pazimo tudi na temperaturo obratovanja. Optimalni temperaturni razpon, v katerem naj obratuje hladilnik, se giblje med 2,5 in 4,5 °C. Če vam živila, ki jih shranjujete, to dovoljujejo, naj bo temperatura še višja. Pri zamrzovalniku običajno temperatura obratovanja znaša – 17 °C,  pri tem velja opozoriti, da je potrebno pri nastvljanju termostata upoštevati navodila proizvajalca. Znižanje temperature pod priporočljivo, ne bo pripomoglo k daljši dobi hranjenja živila, z obratovanjem naprave v optimalnem območju, pa lahko prihraneite tudi do 25 % pri energiji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.