Tla in ograja, s katerimi ne boste imeli dela

Razmišljate o takšnih talnih oblogah ali ograji, s katerimi praktično ne bi imeli dela z vzdrževanjem? Potem je uporaba talnih oblog ali ograjnih sistemov iz WPC materiala zagotovo dobra izbira.

WPC je kompozit iz lesa in plastike (wood-plastic composite). Običajno vsebujejo les bambusa v prahu (okoli 55 %) in PVC (okoli 40%) ter druge snovi (5 %). Ljubiteljev naravnega lesa morda WPC ne bo prepričal. Bo pa zato vse tiste, ki si niso pripravljeni vzeti veliko časa za vzdrževanje talnih oblog in ograje, a si želijo materiala, ki je na pogled podoben lesu.

Lastnosti

Površina je obdelana tako, da je na pogled in dotik podobna lesu, z vzdrževanjem pa praktično ne boste imeli dela. WPC je kot material odporen na vremenske vplive, v primerjavi z naravnim lesom ne gnije in ne poka. Ni ga treba barvati, lakirati, ne potrebuje premazovanja. Zaradi svojih lastnosti je tako primeren za terase, balkone, zimske vrtove. Ker ne drsi, lahko WPC plošče polagamo tudi ob bazenih ali na palubi.

Na voljo je v več barvah, kar omogoča, da se ograja in podi lepo podajo k stavbi.

WPC Polaganje

Kadar se jih polaga na večji površini, je dobro vzeti v obzir, da se material malenkostno  krči in razteza. Sredinsko linijo tako lahko raje položite na stik in ne položite ploščic drugo v drugo na klik. Na ploščice tako ne deluje premočna sila ob morebitnem raztezanju.

WPC ploščice ali deske se polaga na ravno in utrjeno podlago. Lahko je to betonska plošča ali pa se napravi drenažo. V tem primeru mora vso obremenitev prenašati dodatna podkonstrukcija. Ta je lahko bodisi lesena bodisi iz aluminijastih profilov.

Če plošče privijačimo v tla, je priporočljivo, da je razmik med posameznimi ploščami 5 do 7 mm. Razmik omogoča običajno raztezanje in preprečuje, da bi se plošče zvijale.

Vzdrževanje

WPC
Foto: www.surfacesreporter.com

Pode iz WPC-ja preprosto očistite tako, da jih obrišete z mokro krpo. Trdovratnejšo umazanijo lahko odstranite tudi z visokotlačnim vodnim čistilcem. Vzdrževanje na splošno ni potrebno, življenjsko dobo pa materialu lahko podaljšate s premazi, s katerimi površino še dodatno zaščitite. Površina bo bolj intenzivne barve in bo še manj vpijala vodo. Premaže se kar z običajnim oljem za zunanje lesene talne obloge.

Iz WPC plošč lahko izdelate tudi visoko gredico in postavite ograjo. Običajne deske polagamo z razmikom in jih vijačimo v stebričke. Obstajajo tudi WPC ograjni sistemi, ki so izdelani z vtori, tako da deske preprosto zatikamo drugo v drugo. Kombiniramo jih z aluminijastimi stebrički in vrhnjimi zaključki. Takšna ograja bo na prvi pogled izžarevala čare lesa, zaradi neobčutljivosti tega kompozitnega materiala pa z ograjo ne boste imeli nobenih skrbi.

WPC

Preberite še: zunanje talne obloge: cena, trendi, ideje in kateremu mojstru zunanjih talnih oblog zaupati?

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekHladilnika ne postavljajte v neogrevan prostor
Naslednji članekTOSHIBA toplotna črpalka zrak-voda omogoča maksimalno udobje z minimalnimi stroški
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

1 komentar

  1. “Tla in ograja, s katerimi ne boste imeli dela” super članek in dobra ideja, pa vendar, kje lahko dobim več informacij oziroma kje lahko nabavim material.
    Hvala za odgovor.

    S spoštovanjem
    Andrej Vreg

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.