Albanija velja za najboljšo poletno destinacijo, a presenečeni boste, če se boste tja odpravili na smučanje

Snowy mountain slope with fresh tracks and skier enjoying on fresh powder. Unrecognizable freeride skier enjoying skiing on fresh snow in the embrace of pristine and snow-covered Albanian mountains.
Foto: helivideo iz iStock

Albanija je priljubljena poletna destinacija, a smučanje tam je lahko edinstvena in razburljiva izkušnja. Gorske pokrajine jemljejo dih, rastoča infrastruktura smučarskih centrov privablja vse več ljubiteljev tega športa. Čeprav niso tako splošno priznani kot nekatere evropske smučarske destinacije, postajajo albanska smučišča vse bolj priljubljena zaradi svojega šarma in cenovne dostopnosti.

Albanija je hit poletja, poglejte, kakšne apartmaje tam najdete že za 33 evrov na noč!

1. Smučišče Bigëll – Dardhë

To smučišče, nahaja se v občini Gramsh, je priljubljena destinacija za domače in mednarodne obiskovalce. Obdan s slikovito goro Tomor, ponuja pobočja, primerna za vse ravni znanja. Letovišče ponuja izposojo smučarske opreme in šolo smučanja za začetnike. Dolžina prog je 1,3 kilometra, center pa ima dve vlečnici. Ko gre za nastanitev, lahko kočo, ki sprejme do 7 oseb, najamete za 1056 evrov za 7 nočitev.

2. Smučišče Voskopoja

Smučišče se nahaja v bližini zgodovinskega mesta Voskopoj in je znano po urejenih progah in osupljivi gorski pokrajini. Primerno je za smučarje in deskarje vseh stopenj znanja, zaradi česar je idealna destinacija za družine in skupine vseh sposobnosti. Namestitev šestih turistov za 7 dni bi po podatkih s spletne strani Airbnb stala 655 evrov.

3. Smučišče Mount Dajti

Nahaja se nedaleč od Tirane, letovišče je lahko dostopno in cenovno ugodno. Ima več smučišč, zabaviščni park in šolo smučanja za začetnike. V okolici Tirane je apartma za dva mogoče najti že za okoli 20 evrov na noč.

4. Proge za začetnike in izkušene smučarje, cene nižje kot v Evropi

Smučarske proge v Albaniji segajo od položnih za začetnike do zahtevnih za izkušene smučarje. Snežne razmere so večinoma ugodne v zimskih mesecih, glavna smučarska sezona pa je od decembra do marca. Proge ponujajo mešanico naravnega terena in urejenih prog, ki zagotavljajo raznolika doživetja za vse vrste smučarjev.

Eden od privlačnih vidikov smučanja v Albaniji je cenovna dostopnost v primerjavi z nekaterimi bolj znanimi evropskimi destinacijami. Cene se lahko med letovišči razlikujejo, a na splošno lahko obiskovalci pričakujejo vredno smučarsko izkušnjo.

5. Turno smučanje kot adut zase

Posebna zanimivost teh smučarskih centrov je zadnje čase zelo popularno turno smučanje, ki pomeni avanturo na smučeh izven smučišč, v neokrnjeni naravi. V Albaniji so na voljo tudi paketi za tiste, ki si želijo adrenalina s turnim smučanjem – vodniki vas običajno peljejo v vas Radomir in Berat.

6. Heli smučanje

Čeprav velja za eno ugodnejših destinacij. Albanija ponuja razkošno doživetje, ki ga najbolj znani smučarji ne zaobidejo.

Gre za heli-smučanje in po informacijah nekatere agencije ponujajo paket, ki traja sedem dni in temelji na 4 urah letenja. To pomeni, da vas bodo s helikopterjem prepeljali na najbolj razburljiva pobočja in območja z najboljšim snegom in pogoji. Skupino sestavljajo 4 smučarji in vodnik. Paket vključuje 6 nočitev s polnim penzionom, 4 ure letenja, 5 možnih dni smučanja in gorskega vodnika. Cena je 8.950 eur na osebo, dodatna ura letenja – 3.500 eur na skupino.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekKako očistiti TV zaslon na pravi način?
Naslednji članekRazpisane nagrade za mala in zagonska podjetja!
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.