Kako očistiti TV zaslon na pravi način?

Očistiti TV ekran
Očistiti TV ekran Foto: FotoDuets iz iStock

Če boste na pravi način čistili svoj TV zaslon, boste podaljšali življenjsko dobo vaše naložbe in si omogočili daljši ogled ostre in svetle slike. Televizorji z ravnim zaslonom so znani po tem, da se hitro prekrijejo s prahom. Seveda pa moramo biti pri čiščenju pazljivi in se na široko ogniti napak pri čiščenju televizorjev. Z le nekaj pravimi koraki lahko ohranite svoj televizijski zaslon in njegove izbrane komponente in dodatke brez prahu, umazanije in bakterij.

Napake pri čiščenju TV zaslonov

Agresivno čiščenje lahko opraska in odstrani zaščitno folijo ali premaz na televizorju z ravnim zaslonom in pogosto razveljavi garancijo proizvajalca. Prav tako lahko različne vrste televizijskih zaslonov zahtevajo različna čistila, zato vedno preverite priporočila proizvajalca, preden uporabite katero koli metodo. Plazemski, LED, LCD in OLED zasloni so na primer izdelani iz tanke visokotehnološke plastike ali stekla in običajno ne prenesejo visoke ravni vlage.

Za čiščenje televizorja z ravnim zaslonom ne uporabljajte čistilnih ali »otroških« robčkov. Te vrste robčkov lahko pustijo škodljive ostanke na plošči televizorja z ravnim zaslonom. Vseeno pa nekateri elektronski robčki označujejo, da se lahko čisti televizorje z ravnim zaslonom. Izberite tiste, ki so posebej narejeni za to – uporabljajte na lastno odgovornost.

Woman cleaning the TV with damp cloths and wearing yellow gloves during coronavirus, covid 19 quarantine. Maintain hygiene at home, clean dust and bacteria, clean viruses from television.
Foto: RECVISUAL iz iStock

Nasveti pri čiščenju televizij

  • Izogibajte se uporabi abrazivnih čistil ali materialov, vključno s papirnatimi brisačami, ki lahko opraskajo površino
  • Za čiščenje vašega tipa televizorja vedno upoštevajte navodila proizvajalca. Če ne najdete priročnika, ki ste ga dobili s televizorjem, poiščite pravilna navodila za čiščenje na spletni strani proizvajalca. Neupoštevanje navodil proizvajalca za čiščenje lahko razveljavi garancijo.
  • Nobenega čistila ne pršite neposredno na zaslon, saj se lahko vpije pod ploščo in poškoduje napravo

V 4 korakih do čistega zaslona

Izklopite zaslon: Izklopite TV, da bo zaslon temen. Temen zaslon omogoča lažje opazovanje prahu na površini. Preden začnete čistiti, se prepričajte, da je zaslon stabilno nameščen. Moral bi biti 🙂

Obrišite prah z zaslona: Za brisanje prahu uporabite antistatično krpo za enkratno uporabo ali čisto krpo iz mikrovlaken. Ne pritiskajte premočno, ker lahko zasloni počijo ali se popačijo.

Odstranite trdovratne madeže: S krpo iz mikrovlaken nežno pritisnite na prstne odtise in madeže, a pazite, da ne puščate vlaken ali povzročate prask. Če se je na zaslon poškropila hrana, rahlo navlažite krpo iz mikrovlaken z navadno vodo in obrišite ostanke. Sveže očiščeno območje takoj osušite s čisto krpo iz mikrovlaken.

Pobrišite prah z vseh površin: Ko je zaslon brez prahu, pobrišite prah še z vrha, stranic in zadnje strani televizorja. Še posebej pomembno je zagotoviti, da so brez prahu odprtine , da lahko toplota zlahka uhaja.

hand in a purple glove wipes the TV screen with a rag, close up
Foto: Evgenii Dmitriev iz iStock

Kako pogosto čistiti TV zaslon?

Za jasnejšo sliko je treba prah s televizijskih zaslonov pobrisati tedensko. Če pride do razlitja tekočine ali brizgov hrane, morate to takoj očistiti. Ko čistite, ne pozabite na preplet kablov, ki so pogosto skriti stran od nabiranja prahu, zvočnikov, komponent za igre ter daljinskih upravljalnikov.

Prejšnji članekKot nalašč za pust, pripravite odlične gin tonik krofe
Naslednji članekAlbanija velja za najboljšo poletno destinacijo, a presenečeni boste, če se boste tja odpravili na smučanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.