Polovica ljudi nima ustreznih sanitarij

Več kot polovica svetovnega prebivalstva za odlaganje človeških odpadkov uporablja nevarne sanitarne prostore ali svojo potrebo opravijo kar na prostem. Po letošnjih podatkih spletne globalne platforme Worldometer naj bi bilo brez dostopa do pitne vode kar slabih 800 milijonov ljudi. Poleg tega je zaradi okužbe z vodo v letošnjem letu umrlo okoli 850 tisoč ljudi. Z vodo se namreč prenašajo mnoge smrtonosne bolezni kot so aids, ošpice in tuberkuloza. Zaradi omenjenih in drugih bolezni letno umre 1200 otrok, ki so mlajši od 5 let in živijo v državah tretjega sveta. Kljub temu da naj bi se razmere izboljševale, je ta proces zelo neuspešen – v zadnjih 5 letih le 5-% izboljšanje.

Bill & Melinda Gates fundation

Od leta 2012 deluje fundacija z imenom Bill & Melinda Gates fundation, ki si prizadeva za inovacije na področju sanitarnih in higieničnih problemov. Organizacija stremi k omogočanju široke uporabe varnih in trajnostnih sanitarnih storitev, ki bi prispevale k pozitivnim rezultatom na področju zdravja, gospodarstva in enakosti spola. Organizacija se je posvetila najrevnejšim in najbolj problematičnim državam na svetu, kot so države Podsaharske Afrike in Južne Azije.

Wash Aid Priorities: Distribution of aid disbursements
Svetovni prikaz razmer.

Sanitarne reforme v revnih državah

Vlade Podsaharske Afrike priznavajo potrebo po inovativnih sanitarnih rešitvah, saj afriška mesta kar naprej rastejo. Želijo rešitve, ki bi bile cenejše in hitrejše za uporabo kot so trenutno kanalizacijski sistemi. Indija v Južni Aziji z vladno misijo Swachh Bharat predstavlja svetovni model za sanacijsko reformo. Toaletno revolucijo želi doseči tudi kitajska vlada, predvsem na območjih, ki se spopadajo s pomanjkanjem vode.

top 10 aid recepients (2015-2017)
10 držav, ki so prejele največ pomoči.

Posledice izboljšanih razmer

Z izboljšanjem sanitarnih razmer bi revnejše države, ki nimajo dostopa do vode, do primernih objektov za sanitarne potrebe, pridobile izboljšano infrastrukturo, s tem pa razširjene podjetniške sposobnosti. Prebivalci bi imeli nova delovna mesta in posledično večjo človeško produktivnost. Predvsem pa bi se zmanjšala smrtnost ljudi, ki izgubljajo življenja zaradi slabih sanitarnih razmer.

Prejšnji članekKaj vse moram pripraviti za barvanje sobe?
Naslednji članekIndustrijske emisije ogljika lahko pretvorimo v gradbene materiale

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.