Industrijske emisije ogljika lahko pretvorimo v gradbene materiale

Države azijskega sveta – Japonska, Kitajska in Južna Koreja – so se zavezale, da bodo do leta 2050 zmanjšale emisije in poskusile doseči emisijsko neto ničlo. K temu cilju stremi tudi avstralska globalna tehnološka platforma Mineral Carbonation International (MCi), ki emisije ogljika in druge odpadne materiale preoblikuje v gradbene in druge dragocene industrijske izdelke.

Mineral Carbonation International

Globalna tehnološka platforma želi do leta 2040 v gradbenem materialu zavzeti milijardo ton ogljika. Podjetje je oblikovalo in zasnovalo tri sisteme ogljikovih reaktorjev, vključno s svojo prvo svetovno pilotno tovarno v mestu Newcastle, v Avstraliji. Podjetje emisije ogljika preoblikuje v različne materiale, kot je na primer serpentinit. To je gradbeni material, ki vsebuje negativne emisije, kar pomeni, da vsebuje večjo kapaciteto ogljika, kot ga je potrebno za njegovo izdelavo.

Kaj je mineralna karbonizacija?

Sophia Hamblin Wang, direktorica svetovnega gospodarskega foruma pri MCi, je poudarila, da se od pojava industrijske revolucije v ozračju kopiči preveč ogljika. Podjetje si zato prizadeva za zmanjšanje emisij, kar poskušajo doseči z mineralno karbonizacijo – preparevanjem.

To je zemeljski naravni postopek shranjevanja ogljikovega dioksida, kjer raztopljeni ogljikov dioksid reagira z minerali v kamninah in tvori karbonat. Karbonat je stabilen daljše časovno obdobje in se posledično lahko uporablja v gradbeništvu.

Bele pečine v Angliji nakazujejo so primer naravnega procesa preparevanja Zemlje. V pečinah se je namreč skozi milijone let absorbiral ogljikov dioksid, ki je povzročil, da so pečine postale popolnoma bele. Ta naravni proces je podjetje MCi preneslo v nekaj urni industrijski postopek.

Iz kje črpajo emisije?

Podjetje resnično stremi k srednjeročnemu prehodu, kjer morajo »razogljičiti« vse panoge. Ene izmed teh so jeklarska industrija, industrija cementa, kemikalije in energetika. Za svoje izdelke ne potrebujejo čistega ogljikovega dioksida, ampak lahko uporabijo kakršenkoli plin. Direktorica gospodarskega foruma Sophia Hamblin Wang je poudarila, da je tehnologija podjetja kot črna škatla. V njej lahko hranijo industrijske odpadke, kot so jeklene žlindre ali pepel na dnu sežigalnice.

Kakšne izdelke izdelujejo?

Podjetje v tovarni v Newcastlu gradi in ustvarja karbonatne izdelke, kot sta cementna opeka in mavčna plošča. To predstavlja celotno krožno gospodarstvo, kjer emisijske vire spreminjajo v nove izdelke.

Ustvarjanje poslovnih modelov zaradi podnebnih sprememb je precej razburljivo in lahko povzroči hitrejši učinek, kot čakanje na spremembe vodenja na svetovnih trgih«, je povedala Sophia Wang. Podjetje želi s svojim poslanstvom pomagati jeklarskemu, cementnemu in kemičnemu sektorju. Stremijo k namenskemu črpanju ogljikovega dioksida iz ozračja, ki bi ga uspešno ujeli v varne in interne materiale. Podjetje poudarja nujnost razogličenja in zmanjšanja emisij, saj bi s tem pomagali celotnemu ekosistemu.

Prejšnji članekPolovica ljudi nima ustreznih sanitarij
Naslednji članek5 enostavnih novoletnih zaobljub za vrtičkarje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.