V 2017 v javno vodovodno omrežje načrpane 4,7 % več vode kot leto prej

Kot poroča Statistični urad RS, je v 2017 bilo za javni vodovod v Sloveniji načrpane za 4,7 % več vode kot v 2016. Skoraj vsa voda (99,2 %) je bila načrpana iz podzemnih virov. Gospodinjstva so porabila približno enako količino vode kot pred letom dni, proizvodne in storitvene dejavnosti pa so je porabile za 11,4 % več kot v 2016.

Voda za vse

Leta 1993 je Generalna skupščina OZN razglasila 22. marec za svetovni dan voda. S tem je želela  svetovno javnost opomniti na pomen vode in na nujnost dobrega gospodarjenja z vodnimi zalogami. Glavna tema letošnjega svetovnega dneva voda je:

Voda za vse. Ne prezrimo nikogar.

V 2018 se ob dnevu voda izpostavljajo predvsem možnosti dostopa do čiste pitne vode in do ustreznih sanitarij za vse ljudi. To pa so pravzaprav tudi cilji trajnostnega razvoja: do leta 2030 vsem zagotoviti tako dostop do pitne vode in sanitarne ureditve kot tudi trajnostno gospodarjenje z vodnimi viri.

Ravnanje z vodo

Voda je nenadomestljiva dobrina; od nje sta odvisna kakovost našega bivanja in obstoj življenja samega. Je nujno potrebna za življenje in je vir številnih človekovih dejavnosti.

Izredno pomembna pa sta tudi vlaganje v razvoj infrastrukture in obnavljanje obstoječe infrastrukture. Vodovodna omrežja so del infrastrukture vsakega mesta, naselja. Zaradi dotrajanosti vodovodnega omrežja se v Sloveniji vsako leto izgubi ogromna količina vode (v letu 2017 so izgube vode bile 46,9 milijonov m3). Zato je izredno pomembno, da se omrežja, zastarela zaradi dotrajanosti vodovodnih cevi, obnavljajo, saj bi se tako nastale izgube vode lahko zmanjšale.

Za javni vodovod je bilo v letu 2017 v Sloveniji iz vseh vodnih virov načrpanih 169,4 milijona mvode. Od tega je bilo 168 milijonov mvode načrpanih iz podzemnih virov (od tega 56,4 milijona miz izvirov). Iz površinskih vodnih virov pa je bilo načrpanih 1,3 milijona mvode. Količina vode, načrpane za javni vodovod v Sloveniji, pa je bila v 2017 za 4,7 % večja kot v letu 2016.

Voda, dobavljena gospodinjstvom, na prebivalca

Največ vode, dobavljene gospodinjstvom, nasploh in na prebivalca je bilo v letu 2017 v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 41,4 m3 vode na prebivalca.  Najmanj vode pa je bilo dobavljene gospodinjstvom v 2017 v zasavski statistični regiji, in sicer 26,7 m3 vode na prebivalca.

Matjaž Lesjak

Urednik portala MojPrihranek.si

VIRSURS
Prejšnji članek5 še boljših razlogov zakaj morate imeti zimski vrt
Naslednji članek5 stvari, ki jih preverite, da si ne nakopljete nepotrebnih stroškov
Matjaž Lesjak

Urednik portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.